Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Kuchnia Warmii i Mazur opanowała restaurację...

Aktualności hotelarskie z kraju


Kuchnia Warmii i Mazur opanowała restaurację hotelu Bristol w Rzeszowie


Dodano: 2013-09-12

Drukuj

Wyślij



Dzyndzałki warmińskie (fot. gospodarka podkarpacka.pl)


Raz w miesiącu restauracja Wesele, mieszcząca się w pięciogwiazdkowym hotelu Bristol Tradition & Luxury w Rzeszowie, organizuje imprezy kulinarne pod nazwą „Kuchnie Regionów”. Dla osób, które mają już dość kuchni zagranicznych, jest to więc znakomita okazja do zapoznania się z rodzimą sztuką kulinarną – relacjonuje portal Gospodarka Podkarpacka.pl

Restauracja Wesele zorganizowała już spotkania z kuchnią: kaszubską, podkarpacką, śląską, kresową, żydowską, aż wreszcie przyszedł czas na Warmię i Mazury.

Kuchnia tego regionu zdominowana jest mieszanką wpływów polskich i niemieckich. Tradycje niemieckie widoczne są w potrawach przygotowywanych na bazie kapusty, w produkcji kiełbas, mięs i klusek, natomiast akcenty polskie obecne są w dodatkach do potraw w postaci śmietany, ziół i przypraw, a także w różnorodności wędlin i takich dań, jak flaki i barszcze. O charakterze kuchni świadczą liczne dania przyrządzane z ryb i świeżo wędzone ryby, z węgorzem i trocią na czele.



Szef hotelowej kuchni Arkadiusz Wejer przygotował na tę okazję między innymi: klopsiki królewieckie z cielęciny w pomidorowym sosie, zaklepki ze zsiadłego mleka (delikatny chłodnik z botwinki, rzodkiewki, koperku, dwóch rodzajów ogórka - świeżego i małosolnego), dzyndzałki warmińskie (pierożki z mięsnym farszem), pstrąg z patelni, pieczeń wołową z modrą kapustą i pince czyli placki ziemniaczane z gęstą kwaśną śmietaną.

Następne spotkanie zaplanowane na 4 października, poświęcone będą kuchni bawarskiej.


Źródło: Gospodarka Podkarpacka.pl – 10.09.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji