Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Poznań: Już wkrótce konkurs kulinarny –... | Aktualności hotelarskie z kraju
Poznań: Już wkrótce konkurs kulinarny – Wielkopolska Cooking Session
|
Wielkopolska Cooking Session odbędzie się w Starych Koszarach w Poznaniu (fot. facebook.com)
|
Piątego października w Starych Koszarach przy ul. Wojskowej 4 w Poznaniu odbędzie się konkurs kulinarny, w którym zmierzą się wielkopolskie restauracje. Ich zadaniem będzie przygotowanie najsmaczniejszych potraw na bazie lokalnych składników. Oceną kulinarnych kreacji zajmie się publiczność biorąca udział w tym atrakcyjnym wydarzeniu – pisze portal Poradnik Restauratora.com.pl
Wielkopolska Cooking Session to pierwsze wydarzenie w cyklu Kolej na Wielkopolskie Smaki, promującym jakościowe kulinaria w Poznaniu i Wielkopolsce. Zaopatrzeniem w produkty kulinarne rywalizujących w konkursie drużyn zajęła się firma Polska Gastronomia, która w uzgodnieniu z pomysłodawcą ustaliła, że bazą przygotowywanych potraw będą: gęsina, szeroko pojęta dziczyzna, wołowina i grzyby, poinformował Wojciech Gajek - dyrektor regionalny firmy.
Z kolei warzyw i owoców dostarczy kucharzom firma Mercado Group, która zapewni przede wszystkim produkty sezonowe, dostępne akurat teraz na wielkopolskim rynku żywnościowym. Będą to między innymi: świeże dynie, gruszki, jabłka, śliwki, a także zioła i grzyby.
Wielkopolska słynie z najlepszych produktów rolnych i najzdolniejszych kucharzy. My jako podmiot wspierający jakościowych producentów zawsze będziemy to podkreślać. Po raz kolejny wspieramy jakościowe wydarzenia kulinarne podkreślając, że smakowitość potraw bierze się z jakościowych składników - dodaje Andrzej Boborowski, dyrektor oddziału poznańskiego Agencji Rynku Rolnego.
Twórca projektu Kolej na Wielkopolskie Smaki, Hubert Gonera, który jest także autorem takich wydarzeń kulinarnych, jak Kulinarny Poznań, czy Noc Restauracji, mówi: - Zależało nam, żeby przełamać monotonię jesieni w mieście. Przecież to okres zmian menu w restauracjach, zbiorów najsmaczniejszych plonów na wsi. Nasi szefowie, żyją sezonowością i czekają z upragnieniem na dary jesieni. Z kolei goście restauracji nie chcą wracać do codzienności po letnim rozluźnieniu. Odpowiedzią ma być Cooking Session.
W trakcie imprezy zaprezentują się także zaproszeni goście: Dominik Brodziak, Szef Restauracji Platinum - zdobywca Pucharu Polski 2001; Dominik Narloch - Szef Hugo Restaurant; Piotr Cieślak - główny sushi master Kyokai Sushi Bar; Andrzej Śmigielski - główny somellier Mielżyński Wines Spirits & Specialties w Wielkopolsce; Tomasz Fiedorowicz - Szef Le Palais du Jardin; Adam Zastróżny - Szef Kuchni restauracji 3 Kolory; Romana Ryszkowska i Bartłomiej Smelkowski z gnieźnieńskiego Dzikiego Dworu Pod Kaczką oraz wiele innych wyróżniających się na regionalnym rynku kulinarnym osobowości
Źródło: Poradnik Restauratora.com.pl – 27.09.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |