Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Wspomnienie po Hotelu Polan kontynuuje...

Aktualności hotelarskie z kraju


Wspomnienie po Hotelu Polan kontynuuje restauracja Essenza


Dodano: 2013-11-25

Drukuj

Wyślij



Listopadowy Tydzień Golonki w restauracji Essenza (fot. gazeta.pl)


A jest co wspominać. Kontynuowaniem tradycji trwającej od wielu lat, a zapoczątkowanej w restauracji nieistniejącego już zielonogórskiego hotelu Polan, zajęła się restauracja Essenza organizująca Listopadowe Święto Golonki – czytamy w portalu Gazeta.pl

Hotelowa restauracja w okresie trzech listopadowych tygodni zachęcała klientów do kosztowania aż siedmiu rodzajów golonki, m.in. z imbirem i wątróbką, pokrojonymi oliwkami i kaparami. Teraz gdy hotel Polan już nie istnieje, tradycji nie dała zginąć restauracja Essenza, która już od trzech lat zaprasza na potrawy z golonki, właśnie w listopadzie.

W restauracji codziennie przygotowuje się około 30 golonek i okazuje się, że jej amatorami są również kobiety. Pierwszą klientką tegorocznego Tygodnia Golonki była zielonogórzanka, która zamówiła ponad 400-gramową golonkę, a warto dodać, że to klient decyduje jakiej wielkości golonkę dostanie. Restauracja narzuca jedynie recepturę, inną każdego dnia.

- Oczywiście golonkę można podać standardowo z ziemniakami i kapustą, ale nie w tym rzecz. Z każdym rokiem staramy się wymyślać coś nowego, szukać intensywnych smaków, szczególnie z obcych kuchni. Nie jesteśmy restauracją staropolską, dlatego nasze pomysły mogą zaskakiwać fanów tradycyjnego smaku - mówi Piotr Ratajczak, kucharz restauracji Essenza.



Już kilka dni przed świętem, golonki są peklowane w soli, następnie poddawane kąpieli w celu zmycia nadmiernej ilości tej przyprawy, a później są doprawiane i suszone. Niektóre z nich trafiają do pieca i uzupełniane są dodatkami, np. piwną glazurą z piwa porter, puree chrzanowym, pieczonym jabłkiem czy pikantną marynatą z chilli, kminku i pieczonej papryki.

- Do dodatków przykładamy dużą wagę. Musztardę przygotowujemy całkowicie samodzielnie, a chleb wypieka nam pewna gospodyni z podzielonogórskiej wsi. Staramy się, żeby golonki nie kojarzyły się jedynie z tłustym obiadem, a wykwintnym daniem - dodaje Ewa Asman, menedżerka Essenzy.

Tydzień Golonki trwał do 24 listopada, ale w przyszłym roku oprócz kolejnej edycji imprezy restauracja Essenza myśli także o jej rozszerzeniu o dodatkowe wydarzenia.


Źródło: Gazeta.pl – 23.11.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji