Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Kujawsko-Pomorskie: Gęsinowy Szlak Kulinarny... | Aktualności hotelarskie z kraju
Kujawsko-Pomorskie: Gęsinowy Szlak Kulinarny oficjalnie otwarty
|
Promocja gęsny w Kujawsko-Pomorskiem (fot. gazeta.pl)
|
Gęsinowy Szlak Kulinarny w województwie składa się z 17 restauracji, które w swej ofercie posiadają co najmniej dwie potrawy z gęsiny. Z akcesem o otrzymanie certyfikatu członka wystąpiły ogółem 24 restauracje. Pozytywnie zweryfikowano 17 obiektów – relacjonuje portal Gazeta.pl
Z pomysłem weryfikacji najlepszych lokali podających potrawy z gęsiny wystąpiła Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna. - Szlak powstał, aby przywrócić i podtrzymać staropolską tradycję serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach - mówi Joanna Poturalska, koordynatorka akcji z ramienia K-POT.
Każdą z restauracji występujących z wnioskiem o przyznanie certyfikatu odwiedziło trzyosobowe jury składające się z przedstawicieli: Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Kujawsko-Pomorskiej Organizacji Turystycznej i Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.
- Ocenie podlegały nie tylko potrawy, ale również jakość obsługi i funkcjonalność lokalu - udogodnienia dla osób poruszających się na wózku inwalidzkim czy dla rodzin z dziećmi – wyjaśnia Joanna Poturalska.
Spośród 17 lokali zakwalifikowanych do Gęsinowego Szlaku Kulturalnego, 4 znajdują się w Bydgoszczy. Są to: restauracja Weranda w hotelu Bohema, 1921 w hotelu Pod Orłem, restauracja Za piecem i Regionalna Warzelnia Piwa. Ponadto na Szlaku znalazły się też m.in. Karczma Rzym z Pawłówka czy restauracja Ostromecka.
Źródło: Gazeta.pl – 28.11.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |