Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Kujawsko-pomorskie: Warsztaty kulinarne w...

Aktualności hotelarskie z kraju


Kujawsko-pomorskie: Warsztaty kulinarne w Chrystkowie – w roli głównej gęsina


Dodano: 2013-12-05

Drukuj

Wyślij



Trwa promocja gęsiny - półgęsek (fot. en.poland.gov.pl)


Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego zorganizowali po raz kolejny warsztaty kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych. Tym razem motywem przewodnim turnieju były dania z gęsiny. Impreza odbywała się pod nazwą – „Gęsina – Polskie tradycje podawania drobiu” – relacjonuje portal Czas Świecia.pl

- W tym roku po raz pierwszy postanowiliśmy zorganizować dla uczniów szkół gastronomicznych również Turniej Kulinarny, na tradycyjne dania z gęsiny. Głównym jego celem jest przypomnienie dawnych smaków, produktów i tradycji kulinarnych, które w postaci prostych, a jednocześnie wykwintnych potraw, powstawały na bazie zasobów przydomowych zagród. Jednocześnie turniej ma propagować spożywanie gęsiny na świętego Marcina oraz promować mięso tuszek gęsich, wśród młodych kucharzy - mówi Aleksandra Kleśta-Nawrocka z Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego.

Jak w każdym innym turnieju, również w tym, o laur zwycięzcy rywalizowały trzyosobowe drużyny szkół gastronomicznych z województwa kujawsko-pomorskiego, których zadaniem było przygotowanie dania głównego i przystawki z gęsiny. Najlepszym okazał się zespół kucharski z Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie za przystawkę - szyję gęsią nadziewaną drobno posiekanymi podrobami  z sosem wiśniowo-piwnym z gruszką – oraz danie główne - pierś marynowana, grillowana w miodzie z modrą kapustą, gruszką i kaszą gryczaną.



W odbywających się warsztatach kulinarnych swoją wiedzą i umiejętnościami dzielili się między innymi szefowie kuchni: Maciej Biernacki, prowadzący Karczmę w Tarnowskich Górach, oraz Tomasz Kosiński, szef jednej ze znanych hotelowych restauracji. Uczestnicy warsztatów mieli również okazję wysłuchać wykładów na temat miejsca gęsiny w polskiej kulturze, tradycji i sztuce kulinarnej, wygłoszonych przez Aleksandrę Kleśta-Nawrocką.


Źródło: Czas Świecia.pl – 04.12.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji