Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Łódzka gastronomia promuje łódzkie smaki

Aktualności hotelarskie z kraju


Łódzka gastronomia promuje łódzkie smaki


Dodano: 2014-03-03

Drukuj

Wyślij



Śledzie Maurycego w menu restauracji hotelu andel's w Łodzi (fot. gazeta.pl)


Jeszcze kilka lat temu trudno było znaleźć w Łodzi lokal gastronomiczny, który promowałby łódzkie smaki – tradycyjne potrawy królujące w przeszłości na stołach mieszkańców miasta i regionu. Obecnie sytuacja zaczyna się zmieniać, a szefowie kuchni coraz chętniej czerpią z lokalnych tradycji kulinarnych – relacjonuje portal Gazeta.pl

Z plebiscytu przeprowadzonego przez „Wyborczą” trzy lata temu wynika, że najpopularniejszym tradycyjnym łódzkim daniem były kluski żelazne z żeberkami i kapustą. Spośród innych dań uczestniczący w plebiscycie wymieniali takie potrawy, jak: prażoki, zalewajka oraz knedle z owocami, podawane również z żeberkami i młodą kapustą. Niestety z wyjątkiem barów mlecznych i restauracji U Szwajcara, która serwowała knedle z kapustą, trudno było o łódzkie dania w miejscowych lokalach.

Obecnie w czołówce restauracji promujących łódzkie smaki przeważają te, która działają w hotelach. Znajduje się wśród nich między innymi restauracja U Kretschmera w hotelu Tobacco. - Nasz hotel i restauracja są mocno osadzone w historii miasta. Sama nazwa lokalu przywołuje postać Karola Kretschmera, łódzkiego fabrykanta, który tu, na ul. Kopernika 62, budował swój biznes. Sporym zainteresowaniem klientów cieszą się: poliki wołowe z purée kasztanowym, modrą kapustą i sosem korzennym oraz gęsie pipki z dressingiem z żurawiny.



W restauracji hotelu andel’s łódzkie smaki kultywuje szef kuchni Mirosław Jabłoński. W menu dominują potrawy czterech narodowości (polskiej, rosyjskiej, niemieckiej i żydowskiej), które odcisnęły swoje piętno w kulturze Łodzi, również tej kulinarnej. Goście mogą tu skosztować m.in. takich potraw, jak: pierogi litewskie (smażone, podawane z sosem agrestowym) oraz ziemniaki po litewsku (zasmażane z białym serem i cebulą); rosolnik - bulion drobiowy z kaszą perłową i warzywami, kaczka pieczona z jabłkami (podawana z ziemniakami smażonymi z tymiankiem i sosem z trawy żubrowej) i sum duszony w śmietanie; żeberka duszone w kapuście; śledzie Maurycego - z dodatkiem karmelizowanych gruszek, migdałów i sosu z buraków.

Z kolei restauracja w hotelu Borowiecki zachęca: łódzką zalewajką z dodatkiem suszonych grzybów, śledziami z jabłkami pod śmietanową pierzynką czy żeberkami gotowanymi metodą sous-vide podawanymi z kwaśną kapustą i prażokami z boczkiem. Na łódzką wkładkę można było liczyć także w restauracji Cesky Film - zalewajka, bałuckie rolmopsy czy schab z kością smażony na smalcu podawany z mizerią i purée ziemniaczanym.


Źródło: Gazeta.pl – 01.03.2014


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji