Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Młodzi gastronomicy z Szydłowca szkolili się w... | Aktualności hotelarskie z kraju
Młodzi gastronomicy z Szydłowca szkolili się w hotelu Marriott w Warszawie
|
Uczniowie z Szydłowca na kursie w hotelu Marriott w Warszawie (fot. szydlowiecpowiat.pl)
|
Z okazji dwudniowego szkolenia w renomowanym, luksusowym hotelu Marriott w Warszawie skorzystali uczniowie klasy drugiej i trzeciej Technikum Żywienia w Zespole Szkół imienia Korpusu Ochrony Pogranicza z Szydłowca w województwie mazowieckim – relacjonuje portal Echo Dnia.eu
Szkolenie „Profesjonalna obsługa kelnerska wraz z mini kursem sommelierskim” przeprowadzone było pod okiem Jerzego Morawskiego, mistrza dyplomowanego w zawodzie kelnera i szefa restauracji w Warsaw Marriott Hotel.
Szczególnie pomocna w szkoleniu była jego część praktyczna. Młodzi gastronomicy doskonalili swoje umiejętności w takich sprawnościach, jak np.: nakrywanie stołów, składanie serwetek, noszenie tac i zastawy stołowej.
Uczniowie technikum mogli także uczestniczyć w pokazach związanych z serwisem win między innymi dekantacją wina, czyli oddzielania osadu od wina i napowietrzenia alkoholu, łagodzącego jego ostrość.
Uczestnicy kursu na potwierdzenie nabytych umiejętności otrzymali okolicznościowe dyplomy. Kurs został dofinansowany przez starostę szydłowieckego i Radę Rodziców działającą przy szkole.
Źródło: Echo Dnia.eu – 09.04.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |