Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Trzy nowe lokale gastronomiczne rozpoczynają... | Aktualności hotelarskie z kraju
Trzy nowe lokale gastronomiczne rozpoczynają działalność w Słupsku
|
Restauracja Słupskie Smaki (fot. gp24.pl)
|
Nieczęsto zdarza się żeby, aż trzy nowe lokale rozpoczynały niemal w tym samym czasie swoją działalność. A tak właśnie dzieje się w Słupsku, gdzie startują: Restauracja Sayuri Sushi, Restauracja Słupskie Smaki i Dream Kebab – informuje portal GP24.pl
Przy alei Wojska Polskiego przed kilkoma dniami zainaugurowała swoją działalność Restauracja Sayuri Sushi otwarta przez pasjonatów japońskiej kuchni z Suwałk. W ofercie lokalu znajdują się między innymi: kilkanaście zestawów sushi, sajgonki, japońskie zupy, herbaty i orientalne desery.
– Przyjechaliśmy do Słupska, bo tu takiego lokalu nie ma, podczas gdy w Polsce jest moda na sushi. W Warszawie jest ponad sto takich restauracji – mówi Magdalena Fiszer, menedżer restauracji Sayuri Sushi.
Sushi przygotowywane jest na miejscu ze świeżych składników dowożonych na zamówienie przez dostawców. Pomocą przy konsumpcji dań służą kelnerki, które podpowiadają gościom jak trzymać pałeczki, jak jeść kawałki potrawy i dlaczego trzeba je wkładać w całości do ust. - Gdy ktoś nie potrafi operować pałeczkami, może sushi jeść rękoma. Na pewno jednak nie dostanie u nas widelca i noża, bo one po prostu do sushi nie pasują – mówi Magdalena Fiszer.
Od czerwca na klientów oczekiwać będzie restauracja Słupskie Smaki, Bożeny Hołowienko, zlokalizowana przy hali lekkoatletycznej na stadionie 650-lecia. Właścicielka ma za sobą bogate doświadczenie w gastronomii.
– Nazwa lokalu Słupskie Smaki nawiązuje do zróżnicowanej tradycji gastronomicznej Słupska, bo po II wojnie światowej do naszego miasta przyjechali ludzie z różnych stron. Przywieźli także swoje zwyczaje i tradycje gastronomiczne. Z biegiem czasu one wszystkie stały się dorobkiem miasta. W naszym lokalu można ich będzie spróbować, bo będziemy oferować zarówno staropolski żurek, jak i czerninę. Zapraszamy na gęsi i kaczki, ale też na pstrągi, dorsze i flądry, a nawet na krewetki – mówi Bożena Hołowienko.
Amatorzy kuchni orientalnej będą mogli natomiast wybrać się do nowego lokalu Dream Kebab, działającego od 31 maja, przy ul. Filmowej.
Źródło: GP24.pl – 01.06.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |