Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Podlaskie: Rozstrzygnięto XIV edycję konkursu... | Aktualności hotelarskie z kraju
Podlaskie: Rozstrzygnięto XIV edycję konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
|
|
We wtorek 19 sierpnia wyłoniono piętnastu laureatów XIV edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Wzięło w nim udział około 70 osób, którzy wystawili 123 tradycyjne produkty – relacjonuje portal Współczesna.pl
W kategorii produkty i przetwory mięsne zwyciężyła Dżenneta Bogdanowicz z Tatarskiej Jurty z Kruszynian, a w kategorii potrawy i przetwory rybne Agata Bernatowicz z Sejn.
Podczas finału konkursu Teresa Bernatowicz wraz z córką Agatą, prowadzące koło Sejn gospodarstwo agroturystyczne, przygotowały chleb na zakwasie z żurawiną i wędzonym węgorzem oraz stynką babuni w zalewie octowej.
Uczestnicy finału zaprezentowali całą gamę tradycyjnych potraw, a wśród nich sery, mięsa, ryby, wędliny czy nalewki. Jury miało nie lada orzech do zgryzienie przy wyborze najlepszych z nich.
- Wszystkie potrawy są niezwykle bogate pod względem smakowym. Ale najważniejsze, że gospodarze zachowują tradycję – mówił jeden z jurorów, Jan Zwoliński wiceprezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Celem konkursu było wyłonienie najciekawszych produktów tradycyjnych, które zmierzą się w ogólnopolskim finale podczas targów Polagra Food w Poznaniu.
Źródło: Współczesna.pl – 21.08.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |