Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Winne wycieczki kulinarne w zielonogórskich... | Aktualności hotelarskie z kraju
Winne wycieczki kulinarne w zielonogórskich restauracjach od 1 września
|
Wina z winnicy Saint Vincent (fot. gazeta.pl)
|
W trakcie tegorocznego Winobrania zielonogórskie restauracje postarały się o wprowadzenie do swoich menu dań dopasowanych do win z pięciu okolicznych winnic. Jest to kolejny pomysł poszerzenia święta Winobrania o miejscowe lokale gastronomiczne – czytamy w portalu Gazeta.pl
Dyrektor Winobrania, Tomasz Nesterowicz, tak uzasadnia ten pomysł: - Bo wino to nie tylko picie samego trunku, ale i cała otoczka kulinarna, która ma długą tradycję na całym świecie. Jako że dorobiliśmy się niezłego garniturów lubuskich win, to warto by było i u nas zacząć eksperymentować z kulinariami.
W akcji weźmie udział pięć restauracji, które zaprezentują młode jednoroczne wina:
- Restauracja Winnica podawać będzie wino białe i czerwone Cuvee z winnicy Kinga. - w ofercie Casa Mia znajdzie się wino białe Seyval i czerwone na bazie odmian Regent i Dornfelder z winnicy Jakubów - W La Tulipe Noir goście kuszeni będą białym Cuvee pod nazwą "Lauda" i czerwonym z odmian Zweigelt i Dornfelder z winnicy Miłosz. - Restauracja Kawon zaprosi do skosztowania białego kupażowanego i czerwonego Regenta z winnicy Saint Vincent. - Palmiarnia wybrała Saphirę i Pinot Noir z winnicy Stara Winna Góra.
- Muszę przyznać, że to Winobranie przejdzie do historii odradzającej się tradycji win lubuskich. To nowa jakość, którą chcemy wprowadzić na kolejne edycje święta miasta – powiedziała Kinga Kowalewska-Koziarska z winnicy Kinga.
Źródło: Gazeta.pl – 29.08.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |