Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Lubelscy gastronomicy triumfują na Targach... | Aktualności hotelarskie z kraju
Lubelscy gastronomicy triumfują na Targach „Smaki Regionów – Polagra Food”
|
Jednym z hitów lubelskiego stoiska na Polagrze był cebularz (fot. kurierlubelski.pl)
|
Jurorzy odbywających się w Poznaniu Targów „Smaki Regionów – Polagra Food” przyznali gastronomikom reprezentującym województwo lubelskie, wyróżnienia w postaci czterech Pereł, a restauracja Koncertowa z Lublina zdobyła Klucz do Polskiej Spiżarni – donosi Kurier Lubelski.pl
- Potrzebujemy chudego mięsa: szynki lub polędwicy. Mielimy je na klopsy. Dodajemy warzywa. Przygotowanie wywaru (gotujemy go na kościach) trwa około 3. godzin – taki jest przepis na zupę jarzynową z jagnięciny, ujawniony przez Tomasza Mazurkiewicza, menadżera i kucharza restauracji Nato z Łęcznej. Dzięki niemu restauracja wyróżniona została Perłą na Targach „Smaki Regionów – Polagra Food” w Poznaniu.
Drugą Perłę restauracja Nato zdobyła za jagnię pieczone faszerowane kaszą. - To dla nas ogromne wyróżnienie i prestiż dla restauracji. Jesteśmy dumni, że możemy zaprezentować całej Polsce nasze potrawy - mówi Izabela Mazurkiewicz z restauracji Nato.
Kolejne dwie Perły przypadły lubelskim przedsiębiorcom w kategorii produkt: pasztet z gęsiej wątróbki firmy KEDAM oraz masło extra z OSM Bychawa. Nagrodą specjalną - Klucz do Polskiej Spiżarni - uhonorowano restaurację Koncertowa z Lublina.
- Formuła imprezy jest otwarta. Każdy może wejść i zasmakować prawdziwych specjałów z niemal każdego zakątka Polski. W tym roku mieliśmy więcej dostawców z województwa lubelskiego niż w latach poprzednich. Kolejki do naszych stoisk były ogromne – powiedział Rafał Serej z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego.
Źródło: Kurier Lublelski.pl – 29.09.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |