Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » City Hotel gościł XII Kujawsko-Pomorskie Potyczki... | Aktualności hotelarskie z kraju
City Hotel gościł XII Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne
|
XII Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne (fot. polagragastro.pl)
|
W czwartek 13 listopada 2014 roku najlepsi kucharze z całej Polski wyznaczyli sobie spotkanie w bydgoskim czterogwiazdkowym City Hotel. Odbyła się tu bowiem kolejna impreza z cyklu Potyczek Kulinarnych. Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2015 – relacjonuje Gazeta.pl
Rywalizacja kucharzy w gościnnych progach City Hotel w Bydgoszczy, przyciągnęła kilkuset widzów, wśród których niemałą grupę stanowili uczniowie szkół gastronomicznych, ale świadkami wydarzenia byli również zwykli amatorzy, dla których gotowanie jest zarówno pasją, jak i sztuką.
- Każdy z 12 zawodników musiał przygotować dowolne danie z polędwicy wołowej, która jest głównym produktem konkursowym. Musieli przygotować takie samo danie w sześciu porcjach. Cztery porcje trafiły do jury, jedna była eksponowana przez czas trwania konkursu i ostatnią pracę każdy mógł skosztować - powiedział Dariusz Gwiazda, szef kuchni City Hotelu i pomysłodawca potyczek.
Inwencja kucharzy mimo narzuconych wymogów produktowych, była jednak nieograniczona. I tak, np. Adam Lubomski z Hotelu Va Bank w Golubiu-Dobrzyniu przygotował: polędwicę wołową podaną na puree z dyni, w otoczeniu jesiennych jarzyn z sosem na bazie demi-glace wołowego, złamanego rozmarynem z papryczkami piri piri i gorzką czekoladą o stężeniu dziewięćdziesięciu procent.
Po zakończeniu Potyczek, w trakcie uroczystej gali, jury konkursu ogłosiło zwycięzców rywalizacji, którymi zostali” - Daniel Olaf z Kołobrzegu, Hotel Provita, - Michał Trukawka z Westin Warsaw, - Dariusz Kuduk z Wieliczka Hotel Grand Sal.
Źródło: Gazeta.pl – 13.11.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |