Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Czernina z kluskami z hotelu Gromada w Toruniu... | Aktualności hotelarskie z kraju
Czernina z kluskami z hotelu Gromada w Toruniu najlepszą potrawą 2014 roku
|
Czernina z kluskami z Zajazdu Staropolskiego w hotelu Gromada w Toruniu (fot. gazeta.pl)
|
W organizowanym przez Urząd Marszałkowski konkursie na najlepsze kujawsko-pomorskie produkty spożywcze w 2014 r., w kategorii potraw zwyciężyła czernina z kluskami przygotowywana w Zajeździe Staropolskim hotelu Gromada w Toruniu – relacjonuje portal Gazeta.pl
Tegoroczna edycja konkursu przyniosła nagrody w dwóch kategoriach: najlepszych potraw podawanych w restauracjach i w kategorii zakładów przetwórczych.
Pierwsze miejsce w kategorii potraw zdobyła wspomniana już czernina z Zajazdu Staropolskiego, a pozostałe miejsca przypadły: - przysmakom z gęsiny z Fortu IV w Twierdzy Toruń, - swojskiemu chlebowi ze smalcem i ogórkami z radziejowskiego ZS Mechanicznych
Nagrody w kategorii zakładów przetwórczych powędrowały natomiast do: - bydgoskiego Drobexu za pieczoną szynkę, - firmy Henkell & Co.Vinpol - za starotoruńską wódkę pigwowo-korzenną, - inowrocławskiego zakładu Inpol Gronikowscy za krówkę kujawską
Jedną z nagród jest możliwość zaprezentowania zwycięskich potraw na przyszłorocznych targach Grüne Woche w Berlinie.
Źródło: Gazeta.pl – 28.11.2014
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |