Rafał Frączek i Łukasz Bytom – uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Bytomia zostali wicemistrzami w polsko-czeskiej wojnie na grilla.
W konkursie zorganizowanym w Rybniku udział wzięły najlepsze szkoły gastronomiczne z południa Polski i Czech. Pierwsze i trzecie miejsce na podium zajęli Czesi. - Rywalizacja była ostra. Czesi, którzy zostali mistrzami, byli od nas lepsi o zaledwie pół punktu - opowiadają uczniowie.
Do konkursu przygotowywali się tygodniami. Na danie główne zaserwowali "szablę zbójnicką" z trzema rodzajami mięsa i awokado.
Jednak najwięcej czasu zajęło im udoskonalanie smaku i wyglądu sosu do deseru z ananasa. - Wymyśliliśmy go sami. Maliny wymieszaliśmy z limonką, chili i jedną z najostrzejszych papryk o nazwie piri-piri. Połączenie okazało się doskonałe. Mimo że sos jest ostry, maliny są wyczuwalne - mówi Frączek.
Wychowawczyni uczniów i mentor kulinarny Iwona Bąbel kazała im pracować nad recepturą przez kilka tygodni.
Obydwaj wierzą, że nagroda jest początkiem ich zawodowej kariery. Mają nadzieję, że otworzy im drzwi znaczących restauracji i hoteli.
Źródło: Dziennik Zachodni – 6.10.2007 r.
|