Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » W Poznaniu zainaugurowano tegoroczny sezon... | Aktualności hotelarskie z kraju
W Poznaniu zainaugurowano tegoroczny sezon szparagowy
|
Inauguracja sezonu szparagowego odbyła się w Hotelu Rzymskim w Poznaniu (fot. hotelrzymski.pl)
|
Kolejny sezon szparagowy został uroczyście otwarty w dniu 5 maja 2015 roku w restauracji Hotelu Rzymskiego w Poznaniu, która przygotowała bogate menu w oparciu o to królewskie warzywo. Szparagową Konferencję Prasową w poznańskim hotelu zorganizował natomiast Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Organizatorzy Konferencji przedstawili między innymi informacje o walorach zdrowotnych szparagów, które zawierają różne witaminy, przede wszystkim z grupy B, witaminy C oraz E, a także inne o działaniu prozdrowotnym.
W Polsce rocznie zbiera się 5 tysięcy ton szparagów, a cieszy fakt, że coraz więcej z nich zostaje w Polsce. Ilościowo jest to jednak niewiele w porównaniu z Chinami, gdzie produkuje się ich rocznie ok. 350 tysięcy ton. To właśnie przedstawiciele chińskiej branży szparagowej byli więc gośćmi poznańskiej inauguracji sezonu szparagowego.
Restauracja Hotelu Rzymskiego w Poznaniu przygotowała do degustacji prawdziwe szparagowe rarytasy, wśród których znalazły się między innymi: sakiewki szparagowe z kurkami w śmietanie, szparagi zapiekane w szynce z serem camembert, placki szparagowo-ziemniaczane, indyk nadziewany szparagami, zapiekanki szparagowe z serem gorgonzola na cieście filo, szparagi po polsku z jajkiem, bułką tartą i koperkiem, makaron szparagowy czy szparagi na cieście zapiekane ze smardzami.
Źródło: OgrodInfo.pl; CodziennyPoznan.pl
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |