Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Prezydencki kucharz spotkał się z uczniami... | Aktualności hotelarskie z kraju
Prezydencki kucharz spotkał się z uczniami „gastronomika” z Opatowa
|
Grzegorz Rzeszotarski wśród członków Club des Chefs des Chefs
|
Niebywałą okazję poznania kucharza, który od 2005 roku odpowiada za przygotowywanie potraw dla kolejnych prezydentów RP, mieli uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie – relacjonuje portal Opatow.pl
Spotkanie w dniu 11 maja 2015 roku, z Grzegorzem Rzeszotarskim, „nadwornym” prezydenckim kucharzem, było częścią niecodziennych zajęć w hotelu Via Appia – Janki koło Warszawy. Na spotkaniu z młodzieżą Grzegorz Rzeszotarski opowiedział o swojej pasji do gotowania i karierze zawodowej.
Po maturze i ukończeniu technikum spożywczego, Rzeszotarski został kucharzem w Hotelu Europejski, gdzie zaliczył wszystkie szczeble kariery, od obierania warzyw, po szefa restauracji. W międzyczasie brał udział z powodzeniem w kilku ważnych konkursach gastronomicznych, a kiedy hotel przestał istnieć, zaproponowano mu posadę kucharza prezydenckiego.
Oprócz posiłków przygotowywanych codziennie, kucharz prezydencki bierze również udział w układaniu menu na oficjalne bankiety i uroczystości, na których gościli np. Barack Obama, Angela, Merkel, książę Monako i wielu innych.
Grzegorz Rzeszotarski należy do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Międzynarodowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni - Szefów Państw (Club Des Chefs Des Chefs).
Źródło: Opatow.pl
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |