Piątek 26 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Restauracja delight w hotelu andel’s: nowy...

Aktualności hotelarskie z kraju


Restauracja delight w hotelu andel’s: nowy szef kuchni i menu


Dodano: 2015-05-26

Drukuj

Wyślij



andel's Hotel Cracow


Czterogwiazdkowy, designerski andel's Hotel Cracow słynie ze świetnej kuchni. Tamtejsza restauracja delight właśnie zmienia się nie do poznania – nowym szefem kuchni został Michał Zgud, który stworzył też zupełnie nowe menu, oparte na lokalnych, często sezonowych produktach.

Nowa karta w restauracji delight zawiera pozycje kuchni międzynarodowej ze szczególnym uwzględnieniem regionalnych produktów, ale podanych w nowoczesnej formie. Do najciekawszych dań z pewnością zaliczyć można pierogi z gęsiną czy polskimi rakami, gazpacho na bazie polskich pomidorów malinowych czy bieszczadzką jagnięcinę z Połoniny, gotowaną metodą sous vide.

- Przygotowywanie mięsa w niskiej temperaturze sprawia, że jest ono delikatne i kruche – opowiada Michał Zgud, świeżo upieczony Chef de cuisine w hotelu andel’s w Krakowie, który nowe menu opracował wraz z sous chefem, Marcinem Sochą. - W mojej kuchni obowiązuje zakaz używania półproduktów. Baza to zawsze sól i pieprz, do tego zioła i naturalne wywary.



Sezon na szparagi, truskawki, a może kurki?

Nowością w restauracji delight będą też pozycje specjalne, zmieniające się co kilka tygodni. Po otwarciu menu, gość lokalu na pierwszej stronie znajdzie potrawy dedykowane produktom sezonowym. Obecnie są to szparagi, a wkrótce swoje pięć minut sławy będą miały truskawki i kurki. - Moim celem jest też przywrócenie do życia nieco „zapomnianych” warzyw, takich jak np. pasternak – dodaje Michał Zgud.

Personel hotelu andel’s liczy, że nowa oferta restauracji delight pozytywnie zaskoczy klientów. - Kolejny rok z rzędu znaleźliśmy się w polskiej czołówce rankingu Trip Advisor Traveller’s Choice. Nie spoczywamy jednak na laurach – wciąż podwyższamy standard naszych usług. Ukłonem w stronę naszych gości są także zmiany w naszej restauracji delight. To dla nich zatrudniamy najlepszy personel i wprowadzamy nowe, ciekawe menu - podkreśla Tomasz Piórkowski, General Manager andel's Hotel Cracow.

Międzynarodowe doświadczenie

Michał Zgud to kucharz dobrze znany w Krakowie – kilkanaście miesięcy temu był Szefem Kuchni w restauracji „Papryczki 5”. Jego doświadczenie znacznie wykracza jednak poza granice Polski. Swoją karierę w gastronomii rozpoczynał w restauracjach w Wielkiej Brytanii i Francji. – Największymi mentorami od zawsze byli dla mnie bracia Roux, pierwsi zdobywcy 3 gwiazdek Michelin na świecie. Ich restauracja La Gavroche to źródło nieograniczonej inspiracji.

Później przyszła pora na kuchnię w pięciogwiazdkowym statku pasażerskim, ale najcenniejszą naukę nowy szef kuchni restauracji delight pobrał w niezwykle prestiżowym, prywatnym klubie golfowym Wentworth Golf Club w Virginia Water. - Pracowałem pod okiem chefa Leigha Diggins’a, zdobywcy dwóch gwiazdek Michelin. To on nauczył mnie najlepszych w Europie standardów, zasad panujących w kuchni. W hotelu andel’s w Krakowie staram się też odwzorować kulturę pracy Trevora Bainesa i Stevena Pollarda – mistrzów, z którymi pracowałem na Wyspach Normandzkich.

Coś więcej, niż praca

Kucharz pracuje w trudnych warunkach kuchennych, gdzie panuje wysoka temperatura. Zadowolenie klientów jest dla niego najlepszym wynagrodzeniem. – „Dziękuję, smakowało mi” to niby proste słowa, dla których człowiek ciężko pracuje, często nawet po 12 godzin dziennie – zdradza nowy szef kuchni restauracji delight. I dodaje, że sporym wyzwaniem było dla niego obsługiwanie celebrytów, takich jak Elton John, David Beckham, piłkarze Arsenalu i Chelsea, wśród których szczególnym smakoszem był Andrij Szewczenko.

By przekonać się o tym, jak smakuje nowe menu restauracji delight, wystarczy wybrać się do hotelu andel’s w Krakowie. Restauracja jest otwarta nie tylko dla gości hotelowych, ale dla wszystkich chętnych skosztowania przysmaków kuchni dowodzonej przez Michała Zguda.

andel’s Hotel Cracow to pierwszy hotel marki andel’s w Polsce, której znakiem rozpoznawczym jest nowoczesna architektura oraz oryginalny wystrój wnętrz. Hotel zdobył szereg nagród, m.in. 1 miejsce w rankingu TOP hoteli w Polsce (Zoover Awards 2012) oraz nagrodę „Najmodniejszy Hotel w Polsce” (Traveller’s Choice 2012-2013).

Vienna International Hotelmanagement AG

Założona w 1989 roku grupa hotelowa Vienna International Hotelmanagement AG prowadzi i rozwija na podstawie umów o zarządzanie łącznie 38 hoteli i kurortów pierwszej klasy. Portfolio składa się z hoteli miejskich, kurortów, hoteli uzdrowiskowych i konferencyjnych. Obiekty znajdują się w Austrii, Czechach, Polsce, Chorwacji, Francji, Niemczech, Rumunii, Słowacji i Rosji. Oprócz międzynarodowych hoteli wypoczynkowych w takich miejscowościach, jak np. Disneyland® Paris, Salzburg, Karlowe Wary, Opatija i Loipersdorf, grupa skupia się także na centrach biznesowych, takich jak Salzburg, Monachium, Berlin, Paryż, Praga, Kraków, Łódź, Bukareszt i Jekaterynburg. Obecnie grupa zatrudnia w sumie około 2,500 pracowników.


Źródło: VI-Hotels.pl – 21.05.2015


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji