Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Finał konkursu „Smaki Regionów” w... | Aktualności hotelarskie z kraju
Finał konkursu „Smaki Regionów” w najbliższą niedzielę w Kielcach
|
|
Pięćdziesiąt cztery produkty kulinarne z regionu województwa świętokrzyskiego rywalizować będą o plamę pierwszeństwa w niedzielę 14 czerwca 2015 roku w Kielcach w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów" – informuje portal Wrota-Swietokrzyskie.pl
Jak powiedział Piotr Żołądek, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego, konkurs znakomicie wpisuje się w europejski trend kształtowania się szerokiej grupy świadomych konsumentów, którzy wybierają tradycyjne, naturalne produkty. Oferta zaś takich produktów znacznie się rozszerzyła dzięki wszystkim edycjom konkursu promującym zdrowe, doskonałej jakości i przygotowywane według tradycyjnych receptur, produkty.
Wśród produktów, które będą prezentowane w finale konkursu znajdą się między innymi: salceson z Sędziszowa, lody truskawkowo-śmietankowe z Nowej Słupi, miody, konfitura z wiśni „Nadwiślanki", marmolada z pigwy, dynia w zalewie, produkty piekarnicze z piekarni z: Wąchocka, Bodzentyna, Piekoszowa.
Zwycięzca świętokrzyskiego finału będzie się ubiegał o ogólnopolski tytuł „Perła 2015”. Organizatorzy konkursu, wśród których znajdują się: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy Wojewódzkiego Domu Kultury im. J. Piłsudskiego w Kielcach, zapraszają również na odbywający się równolegle z konkursem, kiermasz produktów regionalnych.
Źródło: Wrota-Swietokrzyskie.pl – 08.06.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |