Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Małopolski Festiwal Smaku zaparkował w Nowym... | Aktualności hotelarskie z kraju
Małopolski Festiwal Smaku zaparkował w Nowym Targu
|
|
Małopolski Festiwal Smaku, to projekt skupiający działania związane z promocją małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Kolejnym półfinałowym etapem Festiwalu był Nowy Targ, gdzie w dniu 12 lipca zorganizowana została impreza, na której można było spróbować wyśmienitych serów, wędlin i tradycyjnych dań – relacjonuje portal Małopolskie.pl
Pierwsza edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku odbyła się w 2005 roku i składała się z dwóch kiermaszów półfinałowych w Zakopanem i Tarnowie oraz finału krakowskiego. Z biegiem lat przybywało miast, które gościły Festiwal u siebie. Jednym z nich jest właśnie Nowy Targ.
Jury konkursu półfinałowego w Nowym Targu zdecydowało, że nagrodą Grand Prix uhonorowano moskol z masłem czosnkowym Janiny Zborowskiej z Witowa. Drugie miejsce przypadło - bundzowi wędzonemu przygotowanemu przez Janinę i Bolesława Bobaków z Zębu, a trzecie Agnieszce Niezgodzie ze Szczawnicy za jagnięcinę z rożna.
Wyróżnienia specjalne otrzymały: - kapuśnik - potrawa kuchni spiskiej, przyrządzana z ciasta drożdżowego, kapusty, cebuli i cynamonu - Zbigniewa Kapołki - kiełbasa z gęsiny - przygotowana przez Macieja Pawlikowskiego z Białego Dunajca, natomiast nagrodę dziennikarzy otrzymała zupa grzybowa z tartymi kluskami - Zofii Piszczek z Tylmanowej.
W konkursie publiczności wyróżnieniami nagrodzono: - „Ekologiczne przysmaki" - bundz wędzony Janiny i Bolesława Bobaków, - "Tradycyjne specjały" - oscypek Jana Wilczka z Leśnicy, - "Smakołyki z legendą" - pierogi z bryndzą Marii Stopka z Witowa, - "Jak u mamy" - nektar malinowy Władysława Jarząbka z Bańskiej Wyżnej.
Źródło: Małopolskie.pl – 12.07.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |