Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Śniadanie po krakowsku, czyli jak przyciągnąć...

Aktualności hotelarskie z kraju


Śniadanie po krakowsku, czyli jak przyciągnąć gości


Dodano: 2007-11-08

Drukuj

Wyślij


Stowarzyszenie hotelarzy "Gremium" zamierza podbić podniebienia turystów regionalnymi smakołykami. Krakowskie śniadania z białym serem i kiełbasą serwują trzy hotele: Europejski, Demel i Elektor. Pomysł podchwycili już kolejni hotelarze, którzy w najbliższym czasie zamierzają wprowadzić zmiany w swoim menu. Goście są zachwyceni – czytamy w dzienniku Polska.

- Po raz pierwszy czułam się jak w świąteczne dni u mojej babci - cieszy się Ewelina Napolska z Warszawy. - Zwykle hotelowe śniadania są szybkie i byle jakie. Potem na mieście coś się jeszcze dojada. Tymczasem w Europejskim podano nam obfite śniadanie, z pieczonymi mięsami, pasztetami, pysznym chrzanikiem i innymi smakołykami. Od śniadaniowego stołu nie mógł się też oderwać Tadeusz Bąk, przedsiębiorca z Chicago. Do Krakowa przyjechał w interesach.

- To moja pierwsza od 30 lat wizyta w tym mieście - informuje Bąk. - Zamieszkałem w hotelu przy Dworcu Głównym, ale umówiłem się ze znajomymi na kawę w Europejskim. Kiedy zobaczyłem stół śniadaniowy, oszalałem. Były na nim pęta kiełbasy wiejskiej, cała kopa jaj gotowanych, kilka rodzajów pachnącego chleba, miód w wielkim glinianym garnku. Biesiadowaliśmy dwie godziny.

Hotelowe sieci zawojowały świat podobnym standardem, jednakowymi pokojami i śniadaniami kontynentalnymi - kubek kawy, sok, plasterek żółtego sera, pieczywo i ciastko. Menu ulega jednak modyfikacjom. W hotelu angielskim możemy liczyć na jajecznicę na bekonie, kiełbaski i pieczoną fasolę, w Wiedniu dostaniemy kawę, kajzerki i jaja w szklance, a w Paryżu słodkiego croissanta. Krakowscy hotelarze zdecydowali się postawić na dania rodem z małopolskiej wsi. Chcą w ten sposób zaznajomić gości z tradycjami polskiej kuchni. Docelowo krakowskie śniadania mają być serwowane we wszystkich hotelach sieci "Gremium" - jest ich ok. 100 w całej Małopolsce.

Śniadanie krakowskie składa się z pieczywa, mięs pieczonych, pasztetów, swojskich kiełbas i szynek, sera białego czy śmietany. Na koniec goście częstowani są ciastami pieczonymi według oryginalnych receptur przez najlepszych krakowskich cukierników.

Źródło: Polska Gazeta Krakowska – 6.11.2007 r.


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji