Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Hotel Bristol: Stuknęło 106 lat

Aktualności hotelarskie z kraju


Hotel Bristol: Stuknęło 106 lat


Dodano: 2007-11-20

Drukuj

Wyślij


Niewiele jest obiektów tak mocno związanych z warszawską kulturą jak hotel Bristol przy Krakowskim Przedmieściu. W piątek 16 listopada minęła 106 rocznica otwarcia tej historycznej instytucji.

Z okazji jubileuszu odbyło się uroczyste spotkanie z cyklu Obiady Czwartkowe. Uświetniły je gwiazdy, które przez wiele lat występowały w hotelu, m.in. na deskach jego kabaretowej sceny. Dawne czasy wspominali: aktorzy Irena Karel i Stefan Friedmann, satyrycy Krzysztof Daukszewicz i Krzysztof Jaroszyński. Nie zabrakło też Krzysztofa Szewczyka i Wojciecha Wardyńskiego - organizujących w latach 70-tych i 80-tych słynne na całą Warszawę imprezy muzyczne.

Goście imprezy wspominali niezwykle bogaty niegdyś program artystyczny występów. - Na codzienne przedstawienia w hotelu przychodziły tłumy warszawiaków. Nie było właściwie w całym kraju artysty estradowego, który nie występował w murach hotelu – mówił Stefan Friedmann.

Krzysztof Szewczyk, obecnie prowadzący program „Wideoteka dorosłego człowieka” w TVP, był przez lata DJ-em na hotelowych dyskotekach – Na dyskotece w Bristolu po prostu należało być. Warszawiacy dosłownie z zegarkami w ręku czekali na początek imprezy – mówił znany dziennikarz muzyczny.
Scena w Bristolu była także miejscem debiutów młodych artystów z całej Polski. - Jeden z moich pierwszych występów publicznych odbył się właśnie w Bristolu. Stworzyliśmy sobie tutaj nasz lokalny Broadway, którym zachwycali się nawet obserwujący występy cenzorzy - wspominał znany dziś z programu „Szkło Kontaktowe” satyryk Krzysztof Daukszewicz.

Spotkanie zakończyło się akcentem charytatywnym. Goście podpisali pamiątki, które firma Philipiak Polska – mecenas cyklu Obiady Czwartkowe – wystawi na aukcje. Dochód z ich sprzedaży zostanie w całości przekazany na rzecz programu „Pajacyk” Polskiej Akcji Humanitarnej.

Menu Obiadu Czwartkowego nawiązujące do historii polskiej gastronomii stworzył szef kuchni hotelu Bristol Karol Okrasa, znany z występów z programie Kuchnia z Okrasą w TVP 1. Kucharz serwował gościom miedzy innymi Śledzia w „garniturze” - carpaccio z homara z marynowanymi śledziami i puree z sałaty, czy też „Sandre a’la Bristol” - pieczonego sandacza w otulinie słoniny z sosem Martel i puddingiem z selera.

Źródło: Nasze Miasto – 20.11.2007 r.


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji