Niedziela 16 Czerwiec 2019

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Minibrowar z hotelikiem

Aktualności hotelarskie z kraju


Minibrowar z hotelikiem


Dodano: 2007-12-14

Drukuj

Wyślij


Cystersi w Szczyrzycu (woj. małopolskie) chcą reaktywować klasztorny minibrowar i wybudować hotel. Pomysłem zainteresowanych jest również kilku inwestorów.

Pierwszy krok do jego realizacji został już zrobiony. Obiekty starego browaru, które znajdują się kilka metrów od klasztoru, muszą przejść gruntowny remont. W pierwszej kolejności zostanie wymieniony dach na budynku, gdzie przez wiele lat mieściła się słodownia. Zadania podjęła się firma Zbigniewa Tokarczyka z Limanowej. Przed kilkoma miesiącami, w wyniku gwałtownej wichury na słodownię runęła wieżyczka (nadbudówka) i zniszczyła jej dach. Być może jeszcze w tym roku będzie on wymieniony. Zgodę na to wydał konserwator zabytków. Plany restauracji nieczynnego browaru są imponujące. Ojcowie cystersi, którzy sprawują nad nim pieczę, chcieliby, aby odzyskał pierwotny wygląd - taki, jaki miał w XVII wieku. Wiązałoby się to z wyburzeniem większości przybudówek.

- Na to jednak zgodę musi wydać konserwator zabytków i o taką będziemy zabiegać - mówi Adam Czepiel, przedsiębiorca ze Szczyrzyca. - Jeśli taką uzyskamy, to powołamy spółkę, w której jedną czwartą udziałów będzie mieć opactwo. Szukamy inwestorów, którzy chcieliby również do niej wejść. Część z nich już jest tym zainteresowana. Jeśli mielibyśmy zgodę konserwatora zatrudnilibyśmy architekta i innych specjalistów, którzy występowaliby o wszelkie dokumenty, związane ze zmianą przeznaczenia słodowni i remont browaru.

Ojciec Eugeniusz Włodarczyk, opat klasztoru ojców cystersów potwierdził plany wskrzeszenia minibrowaru i związane z tym dalsze przedsięwzięcia.

- Nie chcemy robić konkurencji wielkim koncernom piwowarskim - mówi ojciec Włodarczyk. - Chcielibyśmy powrócić do tradycji wytwarzania piwa przez cystersów, ale byłaby to miniprodukcja. Myślimy o wytwarzaniu ponad tysiąc hektolitrów piwa rocznie. Mogłoby ono rozchodzić się na miejscu w browarze, być może również w wybranym sklepie. Byłby to taki regionalny produkt. Zachowała się część urządzeń do produkcji piwa. Może wyeksponujemy je w jakiejś części technologicznej. Może udałoby się też w budynkach uruchomić niewielki hotelik na kilkadziesiąt miejsc dla turystów oraz małe zaplecze gastronomiczne z produktami wytwarzanymi w naszym ekologicznym gospodarstwie: na przykład ser czy wiejską kiełbasę. Plany są ambitne. Zobaczymy, co przyniesie czas.

Hotelik i część gastronomiczna powstałyby w dawnej słodowni.

Adam Czepiel jest przekonany, że w reaktywowanym browarze można byłoby produkować nawet dwa tysiące hektolitrów piwa. W najbardziej prężnym dla szczyrzyckiego browaru okresie produkowano tam nawet 33 tys. hektolitrów piwa. Jeśli udałoby się zrealizować miejsce w starym browarze znalazłaby też kolekcja etykiet szczyrzyckiego piwa, butelek i różnych przedmiotów używanych do produkcji piwa. Teraz znajduje się ona w jednej z sal muzeum klasztornego.

- Zamiarem osób, które zaangażowały się w ten projekt jest uratowanie unikatowego dziedzictwa - dodaje Czepiec.

Źródło: Dziennik Polski Limanowski – 13.12.2007 r.


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji