Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Konsumpcja w ciemnościach w warszawskim Novotelu

Aktualności hotelarskie z kraju


Konsumpcja w ciemnościach w warszawskim Novotelu


Dodano: 2008-02-28

Drukuj

Wyślij


Dans Le Noir, słynąca na całym świecie sieć restauracji serwujących jedzenie w ciemnościach, już w marcu będzie w Polsce. Na niecodzienny eksperyment zdecydował się warszawski hotel Novotel Warszawa Centrum, należący do francuskiej sieci Accor. Na początek uruchamia lokal na próbę - restauracja ruszy 12 marca i czynna będzie do 21 czerwca. Jeśli jednak pomysł się sprawdzi, hotel zamierza wykupić licencję na dłużej.

Francuska sieć przyjęła pomysł z rodzimego rynku. Pierwsza Dans Le Noir powstała w 2004 r. w Paryżu, a kolejne w Londynie i Moskwie. Wszędzie stały się przebojem. W Paryżu w ciągu pierwszych dwóch lat lokal odwiedziło 100 tys. gości. To niemało, zważywszy, że ceny nie są niskie: na przykład w Londynie za zestaw dla jednej osoby trzeba zapłacić ok. 47 funtów.

W warszawskiej restauracji będzie zaledwie około 40 miejsc. Goście nie mogą wnosić do środka latarek, aparatów, zapalniczek, telefonów - niczego, co wytwarza światło. Przewodnikami są wyszkoleni niewidomi kelnerzy: prowadzą klientów do stolików, przyjmują zamówienia, przynoszą talerze z jedzeniem, wyjaśniają, co gdzie się znajduje, jak się nalewa płyny. A potem goście muszą radzić sobie sami. Widzącym trudno jest rozpoznać potrawy po smaku.

Goście odkrywają, że smakują one zupełnie inaczej niż wtedy, gdy jedzą przy świetle - mówi Paulina Krysik z Novotelu. Koncept ma też wymiar edukacyjny: ma przybliżyć widzącym świat ciemności.

Takich niezwykłych pomysłów na restauracje czy bary jest w Polsce coraz więcej. To efekt rosnącej konkurencji na rynku, ale i odpowiedź na zainteresowanie naszych rodaków gastronomią. Coraz więcej restauratorów przekonuje się, że nie wystarczy już tylko dobre jedzenie, by osiągnąć sukces. - Trzeba też mieć dobry pomysł. I odwrotnie, sam pomysł nie wystarczy, musi być dobre jedzenie - podkreśla Małgorzata Burzec-Lewandowska, ekspert rynku gastronomicznego portalu Horecanet.pl.

Jednym z najbardziej nietypowych jest warszawski Ice Club - bar w kształcie lodowej jaskini. Wszystko w nim - ściany, meble, a nawet kieliszki - jest wykonane z lodu, a do środka komory, w której temperatura wynosi minus siedem stopni Celsjusza, goście wchodzą w specjalnych ciepłych narzutkach. Mimo że w tym roku będzie miał dwa lata - wciąż cieszy się popularnością. Zwłaszcza w soboty trudno o wolny stolik. Ale właściciel przyznaje, że liczył na więcej: w podobnym lokalu w Sztokholmie trzeba zapisywać się z dwutygodniowym wyprzedzeniem.

A koszty utrzymania takiego lokalu są wysokie: - Sam lód kosztuje 35 tys. zł, trzeba też utrzymać odpowiednio niską temperaturę - mówi Dariusz Mroczkowski, właściciel lodowego baru.

W coraz większej liczbie restauracji potrawy przyrządza się na oczach klientów. Coraz więcej jest też takich, gdzie jedzenie sprzedaje się na kilogramy. Goście wybierają potrawy, a potem stawiają na wadze. Z kolei w Churrasco do Landa w Zakopanem i Warszawie płaci się tylko 39,30 zł za wejście, a potem je się do woli. Tylko napoje są płatne osobno. Wizytówką katowickiej restauracji Kyoto Sushi jest 15-metrowy bar, dookoła którego w napełnionej wodą rynnie na specjalnych łódkach pływają talerzyki z potrawami.

Takich pomysłowych rozwiązań będzie przybywać. Bo rosną nasze wymagania i konkurencja na rynku.

Źródło: Polska Gazeta Krakowska – 28.02.2008 r.


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji