Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Festiwal Kuchni Śląskiej w Raciborzu

Aktualności hotelarskie z kraju


Festiwal Kuchni Śląskiej w Raciborzu


Dodano: 2008-06-19

Drukuj

Wyślij


III Festiwal Kuchni Śląskiej „Śląskie Smaki”, organizowany co roku przez Śląską Organizację Turystyczną, odbył się tym razem w Raciborzu, uświetniając obchody 900-lecia miasta.

Starostwo Powiatowe zadbało o różnorodny program tej imprezy. Poza trzecim już konkursem kulinarnym o Złoty, Srebrny i Brązowy Durszlak oraz tytuł „Eksperta Śląskich Smaków 2008” festiwal wzbogaciła prezentacja potraw regionalnych, w tym produktów tradycyjnych i lokalnych, pokazy rzemiosła i twórców ludowych oraz występy artystyczne. Obejrzeć można było prace rzeźbiarzy, garncarza, mincerza a także studentów Instytutu Sztuki PWSZ w Raciborzu. Interesująca była też, prezentowana uprzednio w Hotelu POLONIA, instalacja rzeźbiarska Ewy Lenard „Wieszaki.Złudzenie”. Zwiedzający mogli skosztować narodowych potraw przygotowanych przez przedstawicieli partnerów zagranicznych Powiatu Raciborskiego oraz podziwiać umiejętności zespołów artystycznych z regionu. Wystąpił także, z niezwykle dynamicznym programem Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.

Kuchnia śląska to kuchnia pogranicza, czerpiąca z tradycji wielu narodów. Są tu nadal obecne wpływy niemieckie, czeskie, austro-węgierskie a także żydowskie. Wśród tradycyjnej zabudowy śląskich miast do dziś znaleźć można miejsca, gdzie hodowano króliki i gołębie, a na wiejskich podwórkach nadal widać perliczki. Gotowano tu zarówno dania proste, treściwe z wieprzowiny i ziemniaków ale i bardziej świąteczne wykorzystując zwykle mięso wołowe, jak słynne rolady. W śląskiej spiżarni musiały być też śledzie (zwane harynkami) a w kuchennym kredensie drożdżowy kołocz.

Zmagania kucharzy odbyły się tradycyjnie w dwóch kategoriach: amatorów i profesjonalistów. Do walki stanęło czternaście drużyn amatorskich i sześć zawodowych. Wśród oceniających byli Wiesław Ambroz – prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Arleta Żynel (Kapituła Klubu Szefów Kuchni), Emilia Krakowska i Hanna Szymanderska. Jurorzy skosztowali ponad 70 dań, zwracając uwagę nie tylko na smak, ale też na tradycje i pochodzenie potraw. Wśród amatorów po raz kolejny wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic za dania z perliczki. W wyrównanej rywalizacji profesjonalnych drużyn zwyciężyła ekipa Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego, która przygotowała dania z królika i gołębi, niegdyś często goszczące na śląskim stole. Niezwykle cenne wyróżnienie przypadło restauracji Hotelu POLONIA – puchar i dyplom Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej za dbałość o śląskie tradycje kulinarne. Gastronomia hotelowa - kojarząca się zwykle z nudną, pretensjonalną, międzynarodową sztampą - w Hotelu POLONIA nabrała regionalnego smaku dzięki odszukanym starym recepturom na hekele (sałatkę śledziową), kurczak w auszpiku czy marynowaną pieczeń z wołowiny.

Festiwal „Śląskie Smaki” zdobył uznanie i Certyfikat za Najlepszy Produkt Turystyczny przyznany w 2007 roku przez Polską Organizację Turystyczną. W przyszłym roku festiwal zagości w Pszczynie.

Źródło: centrum prasowe ehotelarz.com – 19.06.2008 r.


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji