Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » W gdańskim Hiltonie rusza Akademia Wina i Smaku

Aktualności hotelarskie z kraju


W gdańskim Hiltonie rusza Akademia Wina i Smaku


Dodano: 2010-07-22

Drukuj

Wyślij


17 lipca br. w hotelu Hilton Gdańsk odbyło się inaugurujące spotkanie, rozpoczynające cykl kulinarnych warsztatów, na których uczestnicy nie tylko będą mogli poznawać hotel „od kuchni”, zgłębiając tajniki przyrządzania wykwintnych dań przez Szefa Kuchni – Adama Woźniaka, ale także odkrywać sekrety enologii pod okiem samego Marka Kondrata i słynnych somellierów.

W inaugurującym spotkaniu udział wzięli: właściciel hotelu Hilton w Gdańsku, Filip Wójcikiewicz, właściciel sieci sklepów WINARIUM, Marek Kondrat oraz kilku znanych dziennikarzy kulinarnych, m.in. prof. Andrzej Garlicki z redakcji Polityki, Tadeusz Pióro z redakcji magazynu WINO, Maryla Musidłowska z redakcji Elle oraz Ryszarda Wojciechowska z lokalnego Dziennika Bałtyckiego. Dyskusja toczyła się przy suto zastawionym stole, degustowano m.in. gazpacho z ogórka i melona, grillowane krewetki z papajową musztardą, łososia bałtyckiego i homary oraz słynną polędwicę Kobe glazurowaną miso i mirinem, mięso najwyższej światowej jakości uzyskiwane wyłącznie w Japonii z krów pojonych piwem i masowanych w odpowiedni sposób.


Warsztaty będą uczyć sztuki łączenia potraw z winem, tak by stworzyć perfekcyjny duet i wydobyć głębię smaku. Każde ze spotkań będzie miało motyw przewodni, a szczegółowy ich harmonogram pojawi się wkrótce na facebookowym profilu hotelu.

Więcej o Restauracji Mercato

Restauracja Mercato, zaprojektowana w tonacji soczystej zieleni i pomarańczy, proponuje kuchnię międzynarodową  z wyraźnymi śródziemnomorskimi akcentami. Podobnie jak wielobarwne targi miasteczek z basenu Morza Śródziemnego, tak autorskie Menu Szefa Kuchni Adama Woźniaka i Pawła Wątora zachwyca kolorami świeżych warzyw, jak również aromatami ziół i przypraw. Komponując zestaw wykwintnych potraw, Szefowie nie zapomnieli także o nowoczesnym trendzie kuchni slow-food, który nadaje lokalnego charakteru serwowanym daniom. Specjalnością Szefa Kuchni jest polędwica Kobe glazurowana mirinem,  z ziemniaczanym fondant i rydzami sauté.  Na letnie lunche szczególnie polecany jest ogórkowe gaspacho podawane z melonem, krewetkami i kolendrą. Wielbicieli słodkości i tropikalnych smaków z pewnością mile zaskoczy mus z passiflory z miodową kruszonką czy kokosowy crème brulée z carpaccio z ananasa, babką rumową i sorbetem z mango. Dopełnieniem kulinarnej podróży są wyśmienite wina wyselekcjonowane specjalnie dla hotelu przez Marka Kondrata.

Źródło: Hilton Gdańsk – 22.07.2010 r.


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji