Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » "Od ziarenka do bochenka" –...

Aktualności hotelarskie z kraju


"Od ziarenka do bochenka" – warsztaty wypieku chleba magnesem dla klientów w biznesie agroturystycznym


Dodano: 2011-08-23

Drukuj

Wyślij



Chleb z GA Nadmorskie Zacisze w Mielnie (fot. agroturystyka-mielno.pl)


Właścicielka gospodarstwa agroturystycznego w Mielnie w województwie zachodniopomorskim postanowiła piec chleb dla siebie i gości odwiedzających jej gospodarstwo – czytamy w Głosie Pomorza

Oprócz własnoręcznego wypieku pieczywa, Olga Lipska, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego Nadmorskie Zacisze w Mielnie, prowadzi również warsztaty dla wszystkich chętnych nauczenia się tej trudnej, acz ciekawej sztuki. Rozgłos wokół prowadzonych działań przyczynia się niewątpliwie do zwiększenia liczby gości korzystających z oferty gospodarstwa.

- Kiedy 10 lat temu przeprowadziliśmy się z rodziną do Mielna, na jego obrzeża, wiedzieliśmy, że chcemy tu urządzić gospodarstwo agroturystyczne - opowiada Olga Lipska.

Z biegiem lat właścicielka gospodarstwa zaczęła coraz bardziej interesować się zdrową żywnością. Swoje zainteresowania wykorzystywała w prowadzonym przez siebie biznesie. Ponieważ jednym z podstawowych składników diety jest chleb, zaczęła uczyć się jego produkcji korzystając z dostępnych w tym zakresie podręczników i własnej intuicji.



Stopniowo zmieniały się także narzędzia używane przy wypieku chleba – od zwykłego piekarnika, do tradycyjnego pieca opalanego drewnem. Pani Olga postanowiła skorzystać z dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej i wyposażenie miejsca pracy z Koszalińskiej Agencji Rozwoju Regionalnego. Budowa pieca zajęła trochę czasu. Wszystkim zajął się zdun.

„...Teraz zamierzam uruchomić warsztaty pieczenia chleba, tradycyjnego wyrobu masła i sera oraz wędlin według receptur naszych babć. I będą one przeznaczone dla dzieci i młodzieży szkolnej, ale również i dla tych najmłodszych przedszkolaków” - mówi pani Olga.


Źródło: Głos Pomorza - 19.08.2011


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji