Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Owoce morza w Sofitel Warsaw Victoria

Aktualności hotelarskie z kraju


Owoce morza w Sofitel Warsaw Victoria


Dodano: 2011-09-29

Drukuj

Wyślij


Owoce morza królują na francuskich stołach przez cały rok, a jesienią w restauracjach w całej Francji odbywają się specjalne festiwale poświecone kuchni morza. Ta smakowita tradycja jest także kultywowana w Polsce – Sofitel Warsaw Victoria zaprasza od 3 do 7 października na «Tydzień owoców morza». W tych dniach w restauracji Canaletto i Le Barze ceniony ekspert Eric Polo, który od lat zajmuje sie popularyzacją i sprzedażą owoców morza w Paryżu – będzie serwował wyrafinowane zestawy frutti do mare. Degustacja owoców morza, połączona z fascynującymi historiami oraz oryginalnymi przepisami kuchni francuskiej, nie może odbyć się bez specjalnie dobranych win Chablis i szampanów. Jesień w Sofitel Warsaw Victoria będzie inspirująca i pełna smakowitych „morskich” odkryć.

Teraz także w Polsce możemy rozkoszować się smakami owoców morza i poznawać bogactwo kuchni opartej na  mięczakach i skorupiakach. Specjalnie dla mieszkanców Warszawy i gości hotelu Sofitel Warsaw Victoria przygotowano „Tydzień z owocami morza”, którego gospodarzem jest Eric Polo, ekspert ze znanego sklepu z owocami morza na „Rungis” w Paryżu – największym targu z artykułami spożywczymi w Europie, „Rungis” to źródło zaopatrzenia dla najlepszych restauracji Paryża i miejsce zakupów mieszkańców stolicy Francji – słynie on z największego wyboru oraz najwyższej jakości towarów z całego świata, to także kultowe miejsce, które kontynuuje  tradycje targowe historycznych Les Halles.  



Dla Erica Polo owoce morza to nie tylko praca, ale i wielka pasja – sprzedaje on krewetki i inne stworzenia morskie ze wszystkich krajów świata i wie najlepiej, jak je podawać. We współpracy z Maciejem Majewskim, Szefem Kuchni Sofitel Warsaw Victoria zostało opracowane wyjątkowe „morskie” menu. Przyjęto konwencje serwowania potraw najbardziej wyrafinowaną w swojej prostocie – świeże owoce morza, które do Warszawy sprowadzane są bezpośrednio z Francji - trafiają na półmiski – na których tworzą wyjątkowe kompozycje smakowo-estetyczne.

To dla mnie wielka przyjemność zapraszać w Warszawie gości na spotkanie z owocami morza. Najwyższej jakości krewetki, ostrygi i homary - świeże i odpowiednio podane  - są nie tylko zdrowe, dietetyczne i smaczne, ale też stanowią wyjątkowy przykład dań kuchni francuskiej. Kolacja z frutti di mare z winem Chablis to kwintesencja francuskiego smaku, elegancji i charme – mówi Eric Polo.

Menu „Tygodnia Owoców Morza” w Sofitel Warsaw Victoria jest przejrzyste – 5 półmisków to 5 wyjątkowych kompozycji, podporządkowanych idei jak najlepszego zaprezentowania morskich dań. „Półmisek owoców morza” to klasyczne zestawienie 2 rodzajów ostryg, krewetek, ślimaków morskich oraz małży. Kolejne propozycje to bogatsze warianty: „Półmisek królewski” kusi dodatkowo szczypcami kraba i ogonem homara, a „Półmisek A La Carte” to największy wybór dla koneserów, który daje możliwość skomponowania własnego dania według indywidualnych preferencji.

Owoce morza serwowane w Sofitel Warsaw Victoria to ekskluzywne dania, które zostały przygotowane zgodnie ze sztuką kulinarną, dzięki której możemy poznać i docenić prawdziwy smak morza.

Źródło: imedia PR - 29.09.2011


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji