Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Słoneczny Młyn w Bydgoszczy gospodarzem konkursu... | Aktualności hotelarskie z kraju
Słoneczny Młyn w Bydgoszczy gospodarzem konkursu kulinarnego
|
Restauracja w hotelu Słoneczny Młyn (fot. blog.4hotele.pl)
|
Hotel Słoneczny Młyn w Bydgoszczy gościł uczestników zmagań kulinarnych w międzynarodowej obsadzie. Zaszczytne drugie miejsce zajęła polska ekipa z hotelu Best Western Symfonia z Osjakowa.
Najlepsze dwuosobowe drużyny z kraju i Europy spotkały się w bydgoskim hotelu Słoneczny Młyn, aby zaprezentować swoje umiejętności kulinarne w pierwszym Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym Trendy Chef. Wszyscy uczestnicy włącznie z nagrodzonymi zespołami są niewątpliwie profesjonalistami najwyższej klasy, a często wręcz artystami w swoim fachu, co udowodnili w Bydgoszczy.
W konkursie wystartowało dwanaście drużyn, które zaprezentowały swoje oryginalne pomysły na przygotowanie np. żabnicy, gęsi, ryb i wątróbek.
- Najczęściej przygotowuję owoce morza, pod każdą postacią. Ale już od dawna spełniam też zachcianki klientów. Przychodzą, mają ochotę na coś spoza naszego menu, więc jeśli tylko mam potrzebne produkty w kuchni, podaję to o czym marzą - mówi Jacek Bzdzikot, kucharz z Hyatt Hotel w Warszawie, biorący udział w konkursie. - Tutaj mamy gęsinę. Trudne mięso. Trzeba nad nim popracować. Ale dużo ćwiczyliśmy, więc mam nadzieję, że będzie smacznie.
Pierwsze miejsce przyznano szefom kuchni Compass Group z Dublina, drugie mistrzom z Hotel Best Western Symfonia z miejscowości Osjaków, trzecie CCCaters & Restaurant w Szwecji.
Źródło: Gazeta Wyborcza - 15.04.2012
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |