Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Tajlandia w pięciu smakach w restauracji Milk&Co | Aktualności hotelarskie z kraju
Tajlandia w pięciu smakach w restauracji Milk&Co
|
|
O kuchni tajskiej można długo i smakowicie opowiadać, a różnorodność potraw i oryginalność składników może przyprawić tu o zawrót głowy. W listopadzie, to co w tajskiej kuchni najlepsze zaprezentują w restauracji Milk&Co krakowskiego hotelu Radisson Blu szef kuchni Stanisław Bobowski oraz szef kuchni z Tajlandii – Pongthep Aroonsang.
W listopadzie szef kuchni krakowskiego hotelu Radisson Blu – Stanisław Bobowski oraz szef kuchni z Tajlandii – Pongthep Aroonsang zaprezentują gościom tutejszej restauracji Milk&Co sekrety tajskiej kuchni. „Potrawy tej zdaniem wielu – jednej z najlepszych kuchni świata serwujemy w ramach listopadowego bufetu Surf&Turf w czwartki, piątki i soboty, w godzinach od 18.00 do 23.00. Potrawom tajskim towarzyszy wybór ryb i owoców morza – przyrządzanych według życzenia gości, a także przystawki, dodatki, zupy, desery. Jak zawsze obowiązuje nielimitowana konsumpcja dań” – mówi Stanisław Bobowski. „Przygotowaliśmy wspólnie oryginalne menu, które mamy nadzieję, że znów pozytywnie zaskoczy naszych gości, a co więcej przybliży im nieco kuchnię i kulturę tego kraju” – dodaje.
Jak obaj kucharze przyznają – tajemnicą tajskiej kuchni jest wybór odpowiednich składników i kompozycja pięciu smaków: kwaśnego, słodkiego, słonego, gorzkiego i pikantnego. Smak kwaśny to zasługa przede wszystkim soku z limonki, oraz octu ryżowego, do uzyskania smaku słodkiego użyć można cukru palmowego, ananasa lub miodu. Słony - zamiast z soli uzyskuje się na przykład z sosu sojowego lub rybnego, a gorzki z ziół i warzyw. Trzeba pamiętać, że kuchnia tajska jest dość pikantna i nawet łagodniejsze dania dla wielu z nas mogą być nie lada wyzwaniem, a efekt ten to głównie zasługa papryczki chili w różnej postaci. Tajska kuchnia jako dziedzictwo kulturowe, jest również formą sztuki przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Tajskie jedzienie nie tylko dobrze smakuje ale również pięknie wygląda, popularnym sposobem delektowania się tajską kuchnią jest jadanie posiłków z grupą przyjaciół.
Choć kuchnię tajską charakteryzuje znaczna swoboda w sposobie przygotowywania potraw, a kucharza nie obowiązują tu ścisłe reguły dotyczące stosowania wymierzonych proporcji składników, Pongthep Aroonsang oraz Stanisław Bobowski przygotowali kilka ciekawych przepisów.
Prosto z Tajlandii – przepisy na wybrane dania serwowane w Milk&Co
Soczyste ciasteczka rybne Składniki 500 g posiekanej makreli lub innej ryby (mogą być krewetki) 1 łyżka czerwonej pasty curry1 jajko 1 łyżka drobno posiekanych liści limonki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie Wszystkie składniki umieść w misce, następnie bardzo dokładnie i staranie wymieszaj do momentu powstania jednolitej masy. Uformuj okrągłe ciasteczka o średnicy około 4-5 cm. Smaż na rozgrzanym oleju aż nabiorą złocistego koloru. Podawaj z kawałkami ananasa oraz cebulką dymką.
Wołowina w zielonym sosie curry Składniki 400 g wołowiny (filet) 3 łyżki zielonej pasty curry 150 ml mleka kokosowego 5 małych bakłażanów2-3 małe czerwone chili 1 łyżeczka drobno posiekanych liści limonki pęczek liści bazylii 2 łyżki sosu rybnego 1.5 łyżki cukru palmowego 2 łyżki oleju
Przygotowanie Pokrój wołowinę w cienkie paski. Podsmaż pastę curry na oleju, powoli dodając mleko kokosowe. Następnie dodaj pokrojoną wołowinę, liście limonki, cukier palmowy, sos rybny. Po zagotowaniu dodaj pokrojonego bakłażana i duś do momentu aż bakłażan będzie miękki. Udekoruj drobno pokrojonym chili oraz liśćmi limonki. Podawaj z jaśminowym ryżem.
Banany w mleku kokosowym
Składniki 5 dojrzałych bananów 200 ml mleka kokosowego 30 g cukru palmowego 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie Obranego banana pokrój w ćwiartki. Mleko kokosowe powoli zagotuj, a następnie dodaj banany. Gotuj powoli do miękkości. Na koniec dodaj cukier i sól. Serwuj na ciepło.
Wybrane dania z listopadowego menu restauracji Milk&Co:
TAJSKIE PRZYSTAWKI Kurczak satay z sosem orzeszkowymWegetariańskie sajgonki Smażona wieprzowina po tajsku na toście chlebowym Ciasteczka rybne TAJSKIE ZUPY Tom yum kung – pikantno-kwaśna zupa z krewetkami Tom khaa kai – aromatyczna zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym
TAJSKIE SAŁATKI Sałatka z grillowanej wołowiny z dresingiem z chili i cytryny Sałatka z kurczaka z ananasem podana z słodko kwaśnym dresingiem Pikantna sałatka z owoców morza z cytrynowym dresingiem Sałatka z makaronowa z grzybkami Mung, wieprzowiną, krewetkami i kurczakiem TAJSKIE DANIA GŁÓWNE Wołowina w zielonym sosie curry z bakłażanem Wieprzowina w sosie czerwonym curry z bambusem Wieprzowina stir fray z imbirem Warzywa stir fray, ryż jaśminowy TAJSKIE DESERY Ryż na słodko z mango Banany w mleku kokosowym Zielona tapioca ze słodką kukurydzą Galaretka kokosowa
Źródło: Radisson Blu Krakow - 9.11.2012
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |