Sobota 27 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Ciekawostki » Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Artykuły serwisu


Jak przechowywać jedzenie w lodówce?


Dodano: 2019-11-12

Drukuj


Jesteś pewny, że w Twojej lodówce wszystko jest na swoim miejscu? Półka półce nierówna – każda z nich powinna być używana do przechowywania innego rodzaju żywności. Dlaczego tak się dzieje? Na pytanie odpowiemy w poniższym materiale. Wyjaśnimy również, w jakim miejscy powinno się przechowywać nabiał, gdzie trzymać wędliny oraz czego pod żadnym pozorem nie należy chować do lodówki.

 

Dlaczego warto wiedzieć, gdzie co schować?

 

Odpowiedź jest prosta: każda półka ma inną temperaturę. Oczywiście uśredniony zakres temperatur ustawiany ręcznie lub cyfrowo panuje w całej chłodziarce. Jednak dla niektórych produktów spożywczych dokładna temperatura przechowywania ma ogromne znaczenie. A więc zaczynamy: co i gdzie?

 

Dolne szuflady

 

Panuje w nich temperatura około 10 stopni, wilgotność natomiast jest zbliżona do tej, jaką mamy w piwniczkach. Z tego powodu dolne szuflady najlepiej sprawdzą się do przechowywania warzyw i owoców. Im twardszą mają skórę, tym bardziej wrażliwe są na uszkodzenia. Dlatego też takie owoce jak maliny czy truskawki lepiej przechowywać nieumyte – w ten sposób dłużej zachowają świeżość. Natomiast zieleninę, czyli wszystkiego rodzaju sałaty, szczypiorek czy koperek warto bez umycia przechowasz nawet kilka dni.

 

W dolnych szufladach lodówki można również przechowywać twarde sery w pojemnikach, ponieważ w takich warunkach będą kontynuować proces dojrzewania. Nowsze modele lodówek wyposażone zostały dodatkowo w specjalną półkę, znajdującą się poniżej szuflad, właśnie do przechowywania serów.

 

Środkowe półki

 

W tym miejscu temperatura jest najniższa. Dlatego też to właśnie tutaj powinny trafić produkty o najkrótszej trwałości: biały ser, twarożek, pokrojona wędlina. Chociaż mogą tam wytrzymać do kilku dni, zwracaj uwagę na datę ważności znajdującą się na opakowaniu. W tym miejscu możesz też umieścić garnek z zupą lub gulaszem, pamiętaj tylko o szczelnym nakryciu oraz ostudzeniu przed umieszczeniem w lodówce.

 

Górna półka

 

To najlepsze miejsce na przechowywaniu dżemów oraz przetworów nabiałowych takich jak mleko, kefir czy jogurt. Chociaż na niższych półkach jest chłodniej, zepsują się tam szybciej – bakterie kwaszące, obecne w nich, rozwijają się w cieplejszych temperaturach, w chłodniejszym otoczeniu działają bakterie gnilne.

 

Boczne półki – co trzymać na drzwiczkach?

 

Już z samego kształtu można się domyślić, że „balkoniki” przeznaczone zostały do przechowywania butelek: olejów lubiących niskie temperatury czy wina. Na drzwiczkach znajdziesz też miejsce na przechowywanie keczupu, chrzanu, soków w kartonach oraz jajek. Te ostatnie mogą stać w lodówce nawet do 3 tygodni, ale podobnie jak w przypadku delikatnych owoców – nie myj ich, skorupka posiada naturalną warstwę nieprzepuszczającą drobnoustrojów.

 

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami Neo24.pl. Zobacz ofertę lodówek i wybierz model, który sprawdzi się w Twojej kuchni.

 

Materiał zewnętrzny 


Komentarze:

Wyjazdy kamperem – sposób na komfort i swobodę podczas urlopu ...więcej»

Gdzie jechać w góry na Święta? Boże Narodzenie w sercu Beskidów, czyli jak zaplanować wyjazd dla całej rodziny? ...więcej»

Hotel w górach: czym się kierować przy wyborze takiego obiektu? ...więcej»

Glamping,czyli wszystko, co powinniście wiedzieć o luksusowych kempingach ...więcej»

Hotel nad jeziorem koło Dębicy ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji