Jesteś pewny, że w Twojej lodówce wszystko jest na swoim
miejscu? Półka półce nierówna – każda z nich powinna być używana do
przechowywania innego rodzaju żywności. Dlaczego tak się dzieje? Na pytanie odpowiemy
w poniższym materiale. Wyjaśnimy również, w jakim miejscy powinno się
przechowywać nabiał, gdzie trzymać wędliny oraz czego pod żadnym pozorem nie
należy chować do lodówki.
Dlaczego warto wiedzieć, gdzie co schować?
Odpowiedź jest prosta: każda półka ma inną temperaturę.
Oczywiście uśredniony zakres temperatur ustawiany ręcznie lub cyfrowo panuje w
całej chłodziarce. Jednak dla niektórych produktów spożywczych dokładna
temperatura przechowywania ma ogromne znaczenie. A więc zaczynamy: co i gdzie?
Dolne szuflady
Panuje w nich temperatura około 10 stopni, wilgotność
natomiast jest zbliżona do tej, jaką mamy w piwniczkach. Z tego powodu dolne
szuflady najlepiej sprawdzą się do przechowywania warzyw i owoców. Im twardszą
mają skórę, tym bardziej wrażliwe są na uszkodzenia. Dlatego też takie owoce
jak maliny czy truskawki lepiej przechowywać nieumyte – w ten sposób dłużej
zachowają świeżość. Natomiast zieleninę, czyli wszystkiego rodzaju sałaty,
szczypiorek czy koperek warto bez umycia przechowasz nawet kilka dni.
W dolnych szufladach lodówki można również
przechowywać twarde sery w pojemnikach, ponieważ w takich warunkach będą
kontynuować proces dojrzewania. Nowsze modele lodówek wyposażone zostały
dodatkowo w specjalną półkę, znajdującą się poniżej szuflad, właśnie do
przechowywania serów.
Środkowe półki
W tym miejscu temperatura jest najniższa. Dlatego też to
właśnie tutaj powinny trafić produkty o najkrótszej trwałości: biały ser,
twarożek, pokrojona wędlina. Chociaż mogą tam wytrzymać do kilku dni, zwracaj
uwagę na datę ważności znajdującą się na opakowaniu. W tym miejscu możesz też
umieścić garnek z zupą lub gulaszem, pamiętaj tylko o szczelnym nakryciu oraz
ostudzeniu przed umieszczeniem w lodówce.
Górna półka
To najlepsze miejsce na przechowywaniu dżemów oraz
przetworów nabiałowych takich jak mleko, kefir czy jogurt. Chociaż na niższych
półkach jest chłodniej, zepsują się tam szybciej – bakterie kwaszące, obecne w
nich, rozwijają się w cieplejszych temperaturach, w chłodniejszym otoczeniu
działają bakterie gnilne.
Boczne półki – co trzymać na drzwiczkach?
Już z samego kształtu można się domyślić, że „balkoniki”
przeznaczone zostały do przechowywania butelek: olejów lubiących niskie temperatury
czy wina. Na drzwiczkach znajdziesz też miejsce na przechowywanie keczupu, chrzanu,
soków w kartonach oraz jajek. Te ostatnie mogą stać w lodówce nawet do 3
tygodni, ale podobnie jak w przypadku delikatnych owoców – nie myj ich,
skorupka posiada naturalną warstwę nieprzepuszczającą drobnoustrojów.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami Neo24.pl. Zobacz ofertę lodówek i wybierz
model, który sprawdzi się w Twojej kuchni. Materiał zewnętrzny
|