Piątek 26 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Zarządzanie » Usługa gastronomiczna a usługa kateringowa

Artykuły serwisu


Usługa gastronomiczna a usługa kateringowa


Dodano: 2007-07-17

Drukuj


Czym różni się usługa gastronomiczna od kateringowej? Tym, że jeżeli firma skorzysta z usługi gastronomicznej, nie może pomniejszyć podatku należnego o naliczony. Natomiast w przypadku zakupu usługi kateringowej może.

Ustawa o VAT posługuje się szeroką definicją usługi, którą jest każde świadczenie niestanowiące dostawy towarów (art. 8 ust. 1).

W myśl tej ustawy zarówno usługi gastronomiczne, jak i katering podlegają opodatkowaniu. Ale różne są konsekwencje ich zakupu. Zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT nie można obniżyć kwoty podatku naliczonego od usług gastronomicznych nabywanych przez podatników nieświadczących usług turystyki lub transportu osób. Natomiast brak jest analogicznego przepisu dotyczącego usług kateringowych, co pozwala na odliczenie VAT przy ich zakupie.

Potwierdzają to również organy podatkowe (np. Pierwszy Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie w interpretacji z 12 stycznia 2006 r., 1471/NUR1/443525/05/IK).

Ten sztuczny podział wynika z art. 8 ust. 3 ustawy o VAT, który nakazuje identyfikację usług za pomocą klasyfikacji statystycznych. W rozporządzeniu Rady Ministrów z 6 kwietnia 2004 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) usługi kateringowe klasyfikuje się w sekcji H, grupowaniu 55.5 jako usługi stołówkowe i kateringowe. Natomiast usługi gastronomiczne przyporządkowuje się do odrębnej kategorii 55.3 tej sekcji, określając je wprost jako usługi gastronomiczne. W rezultacie ustawa o VAT uprawnia do odliczenia podatku naliczonego od usług świadczonych przez firmę kateringową. Brak definicji kateringu utrudnia jednak ustalenie, z jaką usługą mamy do czynienia. Zdaniem autora – Krzysztofa Biernackiego, katering powinien być rozumiany jako dostarczenie posiłku we wskazane miejsce. Nie może natomiast odliczyć podatku przedsiębiorca, który skorzysta z usługi gastronomicznej, czyli wykupi posiłek w restauracji.

Wątpliwości przy rozliczaniu tych zakupów może spowodować zakaz zaliczania do kosztów uzyskania przychodów wydatków na reprezentację. Dotyczy to w szczególności wydatków poniesionych na "usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych". Zakaz ten daje organom podatkowym podstawę do swobodnego kwestionowania wydatków na zakup posiłków. Trzeba jednak podkreślić, że nie można odliczyć tylko takich wydatków, które wiążą się z reprezentacją. Natomiast inne zakupy można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów. Potwierdzają to organy podatkowe, np. Drugi Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie w interpretacji z 8 stycznia br. (1472/ROP1/423-349/06/RM) lub Pierwszy Urząd Skarbowy Łódź-Górna w interpretacji z 21 lutego br. (I-415/02/07).

Jeśli organ podatkowy zakwalifikuje usługę kateringową jako reprezentację, nie może ona stanowić kosztu uzyskania przychodu. To powoduje, że nie można również odliczyć podatku naliczonego. Mimo że katering nie jest usługą gastronomiczną, to zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 2 ustawy o VAT nie można odliczyć podatku VAT od towarów i usług, jeżeli wydatki na ich nabycie nie stanowią kosztów uzyskania przychodu w podatkach dochodowych. Mamy tu zatem podwójne ryzyko dla podatnika - możliwość zakwalifikowania usługi kateringowej jako reprezentacji w podatku dochodowym i w konsekwencji zakaz odliczenia podatku naliczonego.

Źródło: Rzeczpospolita – 16.07.2007 r.

Czy zatem w świetle obecnych przepisów nie wydaje się rozsądne aby w przypadku organizacji przez hotele różnego typu konferencji - aby istniała możliwość odliczenia VAT przez klientów/firmy - podciągać niektóre usługi (np. przerwa kawowa) jako usługi kateringowe. W końcu serwuje się je nie w sali restauracyjnej a dostarcza do sali konferencyjnej. Podobnie rzecz ma sie z imprezami integracyjnymi na świeżym powietrzu i zapewnieniem posiłku. - przyp. redakcji
 


Komentarze:

Dotacje dla branży hotelarskiej 2024 - wszystko, co musisz wiedzieć ...więcej»

Podstawowe niezbędne narzędzia pracy współczesnego hotelarza ...więcej»

Bezpieczeństwo w małych obiektach hotelowych ...więcej»

Pomaganie integruje ...więcej»

Kradzież w hotelu? Nie daj sobie ukraść własnych praw! ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji