Czwartek 16 Sierpień 2018

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Nowy użytkownik »

Przypomnij hasło »

Strona główna » Baza wiedzy i testy » Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie

Artykuły serwisu


Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie


Dodano: 2012-04-27

Drukuj


Pokoje w hotelu dzielą się na różne rodzaje. Najczęściej spotykane są jedno lub dwuosobowe i takie  również zamawiają podczas rezerwacji goście hotelowi. Jednak nie każdy z gości umie rozróżnić już pokoje dbl od twin, choć jeden i drugi jest pokojem dwuosobowym.

Według Zenona Błądka, jednostka mieszkalna jako podstawowa komórka strukturalna w obiektach hotelarskich i ze względu na swoją powtarzalność ma wpływ na:
•    wartości użytkowe pionu pobytowego,
•    sprawność systemu organizacji pracy,
•    unifikację wyposażenia i środków technicznych,
•    kształtowanie przestrzenno-architektoniczne obiektu,
•    koszty realizacji i eksploatacji.

Pod pojęciem jednostki mieszkalnej (j.m.) rozumie się zespół pomieszczeń występujących w części pobytowej, składający się z: pokoju mieszkalnego, przedpokoju, węzła higieniczno-sanitarnego i innych uzupełniających elementów (balkony, loggie, aneksy kuchenne, jadalnie, barowe itp.). W bazie popularnych i sezonowych obiektach turystyczno-pobytowych zespół ten jest znacznie skromniejszy lecz zasadnicza funkcję noclegową spełnia wiele nawet skromnie wyposażonych pokoi hotelowych.

Wyróżnia się następujące typy j.m.:
•    podstawowe – dwułóżkowe (niekiedy z dostawką),
•    „studio” – jednołóżkowe z dostawką (aranżowane w typowej dwułóżkowej j.m.),
•    apartamentowe – dwu- i więcej izbowe, posiadające indywidualne wykończenie i wyposażenie,
•    wieloosobowe – trzy- i więcej łóżkowe, stosowane w popularnej bazie hotelarskiej i turystycznej,
•    rezydencjonalne – wieloizbowe, przystosowane do obsługi ruchu familijnego, w skład których mogą wchodzić: jedna lub więcej sypialni, kilka węzłów higieniczno-sanitarnych, pokój dzienny z aneksem kuchennym i inne pomieszczenia pomocnicze,
•    specjalne – przystosowane do obsługi określonej grupy lub jednostek np. dla biznesmenów (o zmiennej funkcji wyposażeniowej), osób niepełnosprawnych itd.

Jednakże gość hotelowy przy wyborze ofert może spotkać z następującymi skrótami określającymi rodzaje pokoi i łóżek w hotelach:
•    SGL /single/ pojedyncze
•    DBL /double/ podwójne
•    FAM /Family/ rodzinny
•    twin / bliźniacze
•    connecting room / łączne
•    adjoining room / przylegające
•    APT /suite/ apartamenty
•    EB /extra bed/ dostawka / dodatkowe łóżko w pokoju
•    french bed - duże, dwuosobowe łóżko
•    king size - królewski rozmiar łóżka

Najczęściej rodzaj pokoi determinuje rodzaj łóżka i związane z tym udogodnienia.

Kolejnym ważnym elementem pokoi hotelowych jest węzeł higieniczno-sanitarny (w.h.s). Wzrost wymagań sanitarnych , komfortu gości ,jest tak duży, że w światowym hotelarstwie nie dopuszcza się obecnie do budowy nowych obiektów bazy noclegowej bez sprzężonych węzłów higieniczno-sanitarnych. Różnicuje się je jednak pod względem wyposażenia w zależności standardu hotelu.

Według Z. Błądka w pionie pobytowym występują następujące typy węzłów higieniczno-sanitarnych:

rozbudowany - stosowany w j.m. o charakterze reprezentacyjnym (w skład jego wyposażenia wchodzą: obudowana umywalka lub ich zestaw, wanna, natryski, bidet, wc.). Część z tych urządzeń powinna znajdować się w wydzielonych pomieszczeniach. W omawianym węźle mogą wystąpić różne udogodnienia, jak np. wanna z hydromasażem , wielofunkcyjne kabiny natryskowe, mini sauna, toaletka, bogaty zestaw galanterii łazienkowej, armatura z termoregulacją, dodatkowe punkty oświetleniowe, aparat telefoniczny, itd.
•  pełny - stosowany w j.m. w standardzie podstawowym. W skład wyposażenia wchodzą: umywalka, wanna z natryskiem, w.c.
•  uproszczony - stosowany w j.m. w standardzie popularnym. W skład jego wyposażenia wchodzą: umywalka, natrysk, w.c.

W j.m. wielołóżkowych (3 i więcej łóżek) zaleca się dodatkowo w.c. w oddzielnym pomieszczeniu.

Wymogi kategoryzacyjne dla obiektów hotelarskich reguluje Rozporządzenie Ministra Sportu i Turystyki z dnia 16 listopada 2011 r.

Do lamusa przechodzą już peerelowskie mosiężne, toporne  meble. Dzisiaj hotele prześcigają się w designerskim podejściem do wyposażenia pokoi hotelach. Jednak to wymogi kategoryzacyjne w dużej mierze determinują wyposażenie i wygląd pokoi hotelowych.

Niżej przedstawiono wyposażanie pokoju w hotelu pięciogwiazdkowym.

Według Rozporządzenia Ministra Sportu i Turystyki z dnia 16.11.2011 roku pokój w hotelu 5 * powinien być wyposażony w:

1. Powierzchnia mieszkalna pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w.h.s., przedpokojów, aneksów barowych, loggii itp.):
A. pokój 1-osobowy - 14m2
B. pokój 2-osobowy -18m2
C. jednostka apartamentowa obejmująca co najmniej: salon o powierzchni co najmniej 25 m2, sypialnię z łazienką, część wejściową pomocniczą z wydzielonym dodatkowo WC

2. Wyposażenie jednostki mieszkalnej w meble i elementy uzupełniające

Zestaw wyposażenia meblowego (jednolity komplet):
1. łóżko jednoosobowe o wymiarach co najmniej 90 x 200 cm
2. łóżko dwuosobowe o wymiarach co najmniej140 x 200 cm
3. nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spania
4. szafa lub wnęka garderobiana, co najmniej 3 wieszaki na osobę
5. biurko lub stół
6. bagażnik
7. krzesło jedno na pokój
8. fotele wypoczynkowe co najmniej 2 lub kanapa (1 fotel w pokojach 1 osobowych)
9. stolik
10. lustro
11. wieszak ścienny na wierzchnią odzież

Oświetlenie i gniazdka elektryczne:
1. lampka nocna przy każdym miejscu do spania umożliwiająca czytanie w pozycji leżącej
2. lampa oświetlająca miejsce do pracy (stół lub biurko)
3. oświetlenie ogólne

Wyposażenie uzupełniające każdej j.m.:

1. telefon
2. instalacja umożliwiająca odbiór programów radiowych
3. instalacja umożliwiająca odbiór programów telewizyjnych
4. wykładzina dywanowa w całej j.m., dywan lub dywanik przy wszystkich łóżkach
5. firany, żaluzje lub rolety przepuszczające światło (dopuszcza się elementy dwufunkcyjne)
6. zasłony, rolety lub żaluzje okienne zaciemniające (dopuszcza się elementy dwufunkcyjne)
7. materiały informacyjne dotyczące bezpieczeństwa gości (również w języku angielskim) oraz usług hotelu
8. hotelowe materiały piśmiennicze
9. popielniczka w j.m. wyznaczonych dla palących
10. zestaw do czyszczenia odzieży, obuwia oraz igielnik
11. torba na bieliznę gościa zleconą do prania
12. sejf
13. minibar lub lodówka
14. woda butelkowana w ilości odpowiadającej liczbie osób w pokoju
15. szklanki lub inne naczynia do picia w ilości odpowiadającej liczbie osób w pokoju

3. Urządzenia i wyposażenie węzłów higieniczno - sanitarnych przy jednostkach mieszkalnych


Wyposażenie podstawowe:
1. wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa
2. umywalka z blatem lub półką, z bocznym lub górnym oświetleniem
3. WC

Wyposażenie uzupełniające:
1. osłona wanny lub natrysku
2. dywanik przy wannie (kabinie natryskowej)
3. mydelniczka, papiernica, wieszaki ścienne, wieszaki na ręczniki, uchwyty przy wannie i natrysku
4. lustro z górnym lub bocznym oświetleniem
5. gniazdko elektryczne z osłoną
6. suszarka do włosów
7. waga osobowa
8. pojemnik na śmieci co najmniej trudno zapalny
9. telefon
10. zestaw minimum dla jednej osoby:
a) mydełko toaletowe lub dozownik z płynnym mydłem
b) ręcznik
c) ręcznik kąpielowy
d) płaszcz kąpielowy
e) szklanka lub kubeczek jednorazowy
f) torba higieniczna

100% procent pokoi musi posiadać pełny węzeł higieniczno-sanitarny.

Aleksandra Lewandowska


Bibliografia:
1. Rozporządzenie Ministra Sportu i Turystyki z dnia 16 listopada 2011r. zmieniające rozporządzenie w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie (Dz. U. Nr 259, poz. 1553) z dnia 16.11.2011
2. Z. Błądek , "Hotele - programowanie, projektowanie, wyposażenie" - Palladium, rok wydania 2004


Komentarze:

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 11 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Testa dla hotelarzy 10 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test 3 - Technik obsługi turystycznej ...więcej»

Test dla hotelarzy 9 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Materiał szkoleniowy dla gastronomii: Sztuka składania serwetek (VIDEO) ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Polacy najchętniej spożywają Finlandia Vodka ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Najwyższy standard wypoczynku – jak dbać o hotelowe materace? ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright © 2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone.

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji