Czwartek 16 Sierpień 2018

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Nowy użytkownik »

Przypomnij hasło »

Strona główna » Baza wiedzy i testy » Egzamin praktyczny 1 - Technik hotelarstwa

Artykuły serwisu


Egzamin praktyczny 1 - Technik hotelarstwa


Dodano: 2012-10-01

Drukuj


Polecenie do zadania

Pan Jan Nowak ze Szczecina złożył pisemne zamówienie na usługi hotelu (zgodnie z zamówieniem - Załącznik 1). W wyznaczonym terminie na jego zaproszenie do hotelu przyjechał gość specjalny Pan Simon Kikomo (prezes oddziału firmy ABC z Japonii) oraz skorzystał ze wszystkich wcześniej zamówionych usług.


Opracuj projekt realizacji prac związanych z kompleksową obsługą gościa – Pana Kikomo w hotelu Hotel Pastrone**** w Krakowie.

Sporządź dokumenty związane z przyjęciem zamówienia, rozliczeniem pobytu gościa oraz sprzedażą usług
hotelarskich z uwzględnieniem rodzaju usług i zamówienia.

Projekt realizacji powinien zawierać:
1. Tytuł pracy egzaminacyjnej

2. Założenia, czyli dane wynikające z treści zadania
3. Wykaz działań hotelu związanych z kompleksową obsługą Pana Kikomo
4. Komplet dokumentów związanych z przyjęciem zamówienia, Proszę napisać list powitalny pozostawiony w pokoju hotelowym (w języku obcym)
5. Propozycję procedury przyj
ęcia do hotelu
6. Komplet dokumentów związanych z zameldowaniem gościa specjalnego
7. Propozycję procedury wymeldowania z hotelu
8. Komplet dokumentów związanych z rozliczeniem pobytu gości w hotelu oraz sprzedażą usług hotelarskich z uwzględnieniem rodzaju usług i zamówienia.

Do opracowania projektu realizacji prac wykorzystaj:
Zamówienie na usługi hotelowe złożone przez Pana Nowaka - Załącznik nr 1
Ofertę hotelu - Załącznik
nr 2
Grafik - stan obłożenia hotelu - Załącznik nr 3
Kartę rezerwacji- Załącznik nr 4
Kartę meldunkową i książkę meldunkową – Załącznik nr 5
Kartę pobytu - Załącznik nr 6
Fakturę VAT - Załącznik nr 7
List powitalny - Załącznik nr 8

Na egzamin masz 240 minu
t

 

Zadanie opracowała Aleksandra Lewandowska

 

 

Załącznik nr 1 

 Szczecin, dn. 24.09.2012


Jan Nowak
Firma ABC oddział Polska
ul. Sobieskiego 213
89-350 Szczecin

Hotel Pastrone ****
ul. Jabłonki 2
98-248 Kraków


Zwracam się z prośbą o rezerwacje apartamentu dla pana Simona Kikomo z Japonii w terminie 23-25 czerwiec 2013. Jest to gość specjalny z naszej firmy którzy przyjeżdża do Krakowa na zaproszenie naszej firmy. Dodatkowo dla gościa zamawiany wstawkę do pokoju oraz kolacje przez cały czas pobytu w hotelu. Proszę o wystawienie faktury VAT na firmę . Płatne przelewem po otrzymaniu faktury. Wszystkie szczegóły pobytu oraz informacje dotyczące płatności proszę ustalać ze mną moje dane:
Jan Nowak – główny księgowy firmy ABC telefon służbowy 345678999


Dane do faktury:
Firma ABC oddział Polska

ul. Sobieskiego 213
89-350 Szczecin
REGON 7890000778

NIP 890-673-22-11

Dane gościa:
Simon Kikomo ur 13.03.1968 , Aisai zamieszkały Inuama 234 Aisami, imiona rodziców Tokai, Seto, nr paszportu WXX 56783456

Z poważaniem
Jan Nowak

 

Załącznik nr 2

Hotel Pastrone****
ul. Jabłonki 2

98-248 Kraków
tel. 067/ 4567899
fax.067/4567890

 

Hotel Pastrone****, położony jest niedaleko Wawelu. Zaprasza swoich gości przez cały rok, oferując znakomitą kuchnię i wysoki standard świadczonych usług. Do dyspozycji gości: 2 apartamenty, 5 pokoi 1-osobowych, 13 pokoi 2-osobowych , wszystkie posiadają łazienkę, radio, TV sat, telefon i lodówkę. Na miejscu są 2 sale konferencyjne (mieszczące od 25 do 70 osób) wyposażone w profesjonalny sprzęt audiowizualny, a także siłownia, centrum odnowy biologicznej, restauracja, cukiernia oraz letnia kawiarnia.

Honorujemy karty płatnicze: V1SA- Elektron, VISA, MasterCard.

Nr konta bankowego BDH 23456789000005674534889955
NIP 454- 890-67-09

Doba hotelowa rozpoczyna się i kończy o godzinie 12.

Cennik usług hotelu:
Pokój 1-osobowy - 100 zł (Cena 1-2 noclegi /doba) // 90 zł (Cena 3-5 noclegów /doba)
Pokój 2-osobowy - 150 zł (Cena 1-2 noclegi /doba) // 130 zł (Cena 3-5 noclegów /doba)

Apartament - 200 zł (Cena 1-2 noclegi /doba) // 180 zł (Cena 3-5 noclegów /doba)

Cena zawiera VAT, śniadanie , korzystanie z basenu i parkingu strzeżonego

Dopłata za obiady 20 PLN, kolacje 15 PLN, dzieci do lat 2 bezpłatnie, powyżej 2 lat 50% wartości osoby dorosłej
Dostawka dla dziecka do pokoju - 40 PLN
Wycieczki krajoznawcze od 35 PLN/ osoba
Rezerwacje jazdy konnej w stadninie koni 1h – 20 PLN
Wstawka dla VIPa w pokoju 50 PLN (cena zawiera kosz owoców oraz butelkę szampana)
Masaż częściowy 45 PLN / h
Basen - dla gości hotelowych bezpłatnie

Basen - 10 PLN

 

 

 

 

 

 


Komentarze:

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 11 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Testa dla hotelarzy 10 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test 3 - Technik obsługi turystycznej ...więcej»

Test dla hotelarzy 9 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Materiał szkoleniowy dla gastronomii: Sztuka składania serwetek (VIDEO) ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Polacy najchętniej spożywają Finlandia Vodka ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Najwyższy standard wypoczynku – jak dbać o hotelowe materace? ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright © 2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone.

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji