|
|
1. Weryfikacji rodzaju i kategorii hoteli i moteli dokonuje się nie rzadziej niż: A. co rokuB. co 2 lataC. co 3 lataD. co 5 lat2. Dźwigi osobowe muszą być zainstalowane w hotelu 5*, gdy posiada on:A. powyżej 5 kondygnacjiB. powyżej 1 kondygnacjiC. w każdym hotelu 5*D. nie określa tego kategoryzacja3. Kto prowadzi ewidencję pensjonatów?A. wojewodaB. marszałek województwaC. wójt, burmistrz lub prezydent miastaD. prezydent kraju4. Cymes, czulent, kugel, chałka, maca to tradycyjne potrawy kuchni:A. węgierskiejB. meksykańskiejC. chińskiejD. żydowskiej5. W kuchni koszernej nie łączy się:A. potraw mięsnych z mącznymiB. potraw mlecznych z mącznymiC. owoców morza z warzywamiD. potraw mięsnych z mlecznymi6. Calvados jest wódką otrzymywaną ze spirytusu:A. ziemniaczanegoB. żytniegoC. winogronowegoD. jabłkowego7. Timesharing to:A. możliwość korzystania z turystycznego obiektu noclegowego w oznaczonym czasie, w każdym roku, w zamian za płacenie przedsiębiorcy ryczałtowego wynagrodzeniaB. możliwość korzystania z dodatkowych usług hotelowych bezpłatnieC. możliwość zarezerwowania apartamentu w dużo niższej, promocyjnej cenieD. możliwość korzystania z turystycznego obiektu noclegowego w dowolnie wybranym czasie po promocyjnej cenie8. Typy węzłów higieniczno-sanitarnych to:A. pełny, rozbudowany, uproszczonyB. pełny, prosty, standardowyC. prosty, rozbudowany, reprezentacyjnyD. prosty, reprezentacyjny, uproszczony9. Doposażenie pokoju stosowane wobec gości VIP to:A. przystawkaB. dostawkaC. wstawkaD. wystawka10. Z – bed to:A. standardowe pojedyncze łóżkoB. składana dostawka, najczęściej chowana w ciągu dnia w szafieC. szerokie i długie podwójne łóżkoD. składana ruchoma dostawka, przesuwana na specjalnych rolkach11. Bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego z zewnątrz jest obowiązkowe:A. we wszystkich hotelach.B. w hotelach kategorii 3* 4* i 5*C. w hotelach kategorii 4* i 5*D. tylko w hotelach kategorii 5*12. Basen jest niezbędnym elementem w hotelu:A. 5*B. 4* i 5*C. 5* zlokalizowanym w miejscowościach rekreacyjnychD. nie jest wymagany13. Na jak długi maksymalnie czas można otrzymać przyrzeczenie zaszeregowania obiektu?A. na 6 miesięcyB. na rokC. na 2 lataD. na 3 lata14. Nowelizacja ustawy o usługach turystycznych w 2010 roku dotyczyła m.in. wprowadzenia: A. zwiększonych wymagań w nowej definicji pola namiotowego B. zmniejszonych wymagań w definicji moteluC. definicji nowego obiektu hotelarskiego –hoteluD. zmniejszonych wymagań w definicji campingu15. W miejscowości przedstawionej na zdjęciu rozwija się przede wszystkim turystyka:A. wypoczynkowa, kwalifikowana i wyjazdowaB. krajoznawcza, agroturystyka i długoterminowaC. religijna, wypoczynkowa i krótkoterminowaD. wypoczynkowa, zorganizowana i długoterminowa 16. Hotel Bristol organizuje oficjalny obiad. W zaproszeniu pracownicy hotelu umieścili informację Black tie. Oznacza to, że obowiązującym ubiorem męskim będzie:A. frakB. smokingC. strój wizytowyD. surdut17. Kiedy hotelarz może odmówić przyjęcia rzeczy cennych gościa na przechowywanie?A. gdy zagrażają one bezpieczeństwuB. gdy zajmują zbyt dużo miejscaC. są zbyt cenneD. we wszystkich wymienionych przypadkach.18. Depozyt gwarancyjny oznacza:A. przedpłatę części ceny za usługęB. korzystanie ze skrytki w sejfie hotelowymC. przyjęcie kosztowności do depozytuD. pozostawienie rzeczy poza hotelem19. Który element marketingu-mix zastosował hotel Venus umieszczając tablicę informującą o swojej ofercie wzdłuż drogi dojazdowej do miasta: A. promocjęB. cenęC. produktD. dystrybucję20. Który skrót oznacza zakwaterowanie ze śniadaniem:A. HBB. BBC. OBD. CB 21. Na podstawie zawartego w folderze reklamowym hotelu opisu wyposażenia węzła higieniczno-sanitarnego można stwierdzić, że spełnia on wymagania kategoryzacyjne dla hoteli:
Atrakcją naszego hotelu są pokoje z olbrzymią łazienką, wyposażoną w nowoczesną kabinę prysznicową oraz wannę z hydromasażem. Kryształowe lustra, podgrzewana podłoga. Pełne wyposażenie podstawowe i uzupełniające (z wyjątkiem suszarki do włosów).
A. 5*,4*,3*,2*. B. 3*,2*,1*. C. 4*,3*,2*,1*. D. 5*,4*,3*.
22. Potencjał usługowy zakładu hotelarskiego określany jest przez: A. Ilość miejsc w restauracji B. Ilość hoteli należących do danej sieci C. Średni zarobek właściciela hotelu D. Liczbę miejsc noclegowych *
23. Napis "Maid in room" na wywieszce klamkowej oznacza: A. pokój w trakcie sprzątania * B. wymianę pościeli na nowa C. uzupełnianie mini baru przez pokojową D. śniadanie do pokoju
24. Do wzrostu frekwencji w hotelu najbardziej przyczynia się: A. grzeczność personelu i niezmienność poziomu oferowanych usług B. oznakowanie drogi dojazdowej do hotelu i atrakcyjność pomieszczeń C. niecodzienność zachowań wszystkich pracowników hotelu D. nowoczesność wyposażenia pokoi i dostępność usług
25. W grupie Marriott International średnia cena za pokój (ADR) w roku 2006 wynosiła 153 $, frekwencja 73,2 %. Wskaźnik RevPAR (przychód przypadający na jeden dostępny pokój) wynosi: A. 112 $. B. 53 $. C. 161 $. D. 73 $.
Opracowała: Aleksandra Lewandowska
Odpowiedzi: 1c, 2b, 3b, 4d, 5d, 6d, 7a, 8a, 9c, 10d, 11a, 12d, 13c, 14b, 15d, 16c, 17d, 18a, 19a, 20b, 21b, 22d, 23a, 24a, 25a
|